Presedintele Traian Basescu a spus ieri ca Romania intra intr-un an de austeritate, pornind cu un deficit bugetar de peste 5% din PIB, si ca abordarea din ultimii doi ani, care privea bugetul de stat ca pe un loc comun din care "se infrupta toti bugetarii", se va schimba radical.
"Asta e realitate, Romania intra in anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, in conditiile in care avem o contractie a productiei industriale", le-a spus Basescu, la sedinta CSM, magistratilor.

Seful statului a aratat ca Romania are aproape 5 milioane de salariati activi, din care 1,5 milioane sunt bugetari, in conditiile in care exista 4,9 milioane sunt pensionari la stat in afara de pensiile agricole (platite direct de la bugetul de stat).

"Cati oameni credeti ca pot duce in spate 3,5 milioane de salariati care produc?", a spus seful statului. "Din pacate, abordarea de anul trecut si acum doi ani a fost ca bugetul de stat este locul nostru comun, acolo de unde ne infruptam toti bugetarii si nu ne mai intereseaza nimic altceva. Anul asta lucrurile se vor schimba radical, pentru ca nu mai merge asa", a avertizat presedintele.

Basescu a spus ca bugetul de stat nu este infinit, asa cum s-a crezut atunci cand s-a spus si ca economia duduie, "si s-a ajuns la deficit de 5% din PIB, ceea ce pune Romania intr-o situatie extrem de dificila", relateaza NewsIn.

In 30 decembrie, premierul Emil Boc declara ca deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu incasarile estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura.

Guvernul asteapta ca Ministerul Finantelor Publice sa faca o analiza a situatiei economice, care ar urma sa fie finalizata la mijlocul acestei luni.

Fostul ministru al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, la inceputul lunii decembrie 2008, ca deficitul bugetar s-ar putea adanci "la 3-4% din produsul intern brut (PIB) in 2008", in functie de veniturile la buget din noiembrie si decembrie.

Varujan Vosganian declarase anterior ca in ultimile trei luni incasarile la bugetul de stat au fost mai mici cu aproape 2 miliarde euro fata de istoricul aceleiasi perioade din ultimii ani si se asteapta ca, mergand pe aceasta tendinta, incasarile sa fie mai mici in 2009 cu circa 3 miliarde euro.

Guvernul tintea pentru 2008 un deficit bugetar de 2,3% din PIB, calculat dupa standardele romanesti, insa nivelul ar fi fost usor mai ridicat dupa standardul european (ESA95). In 2007, Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,3%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri