Pogea: Veniturile bugetare au fost de 31,6% din PIB in 2008

Ultimele estimari ale ministerului Finantelor arata ca incasarile la buget, inclusiv veniturile extrabugetare, au fost anul trecut de 31,6% din PIB, fata de 36% din PIB, cat era prognozat de guvernul precedent, a spus ministrul de resort, Gheorghe Pogea (foto).

Ministrul Finantelor a precizat ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimelor date disponibile, arata NewsIn.

Bugetul pe 2008 aprobat de Parlament prevedea initial incasari echivalente cu 39,3% din PIB si un deficit bugetar de 2,7% din PIB, dupa standardele romanesti (circa 3,2% calculat conform standardului european ESA95).

Analistii avertizau, la acea data, ca veniturile bugetare sunt mult supraevealuate, in conditiile in care in 2006 incasarile echivalau cu doar 31% din PIB, iar in 2007 au urcat usor la circa 32% din PIB.

Dupa mai multe rectificari succesive, Guvernul Tariceanu a revizuit tinta de deficit bugetar pentru 2008 la 2,3% din PIB si a coborat estimarile de incasari la buget ca pondere in PIB.

De altfel, estimarea pentru produsul intern brut s-a modificat pe parcursul anului, fiind revizuita in crestere de la 442,8 miliarde lei in toamna lui 2007 - la o crestere economica de 6,5% - pana la 505 miliarde lei in prezent.

Presedintele Traian Basescu a spus joi, la sedinta CSM, ca Romania intra in anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, in conditiile in care se inregistreaza o reducere a productiei industriale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri