Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi, intr-o intalnire cu presa, ca este de acord cu incheierea de contracte directe intre Romania si Gazprom, dar a atras atentia ca a incercat acelasi lucru si in Ucraina, acolo unde piata interna a gazelor este dominata de firme care sustin actorii politici.
Putin (foto) a subliniat ca in ceea ce priveste Ucraina are impresia ca nu exista un interes adevarat pentru incheierea unor contracte directe, pentru ca in spatele acestor firme de intermediari sunt persoane care sustin diversi candidati in campania electorala aflata in curs.

Intrebat in context de corespondentul TVR la Moscova cu privire la continutul discutiei pe care a avut-o marti cu presedintele Traian Basescu, Putin a raspuns ca este de acord cu incheierea contractelor directe cu Romania, dar a propus - intr-o maniera evident ironica - vanzarea catre compania de stat romaneasca a intregii cantitati de gaz destinata Ucrainei. Ironic, el s-a adresat jurnalistului spunandu-i: "Ei, ce ziceti, credeti ca merge? Atunci, scrieti, transmiteti asta presedintelui".

In ceea ce priveste participarea Romaniei la South Stream, Putin s-a limitat la a spune ca nu este importriva participarii Romaniei la acest proiect si este gata sa furnizeze gaz fara participarea intermediarilor, informeaza RIA Novosti, citat de NewsIn.

"Nu suntem impotriva ca Romania sa participe sau sa faca parte din proiectul South Stream. Suntem de acord sa trecem la relatii directe (in furnizarea de gaze - n.r.) cu companiile de stat", a declarat premierul rus .

Intr-o alta interventie, premierul Putin a aratat ca vanzarea de gaz ieftin catre Ucraina pune intr-o pozitie dezavantajoasa intregi ramuri industriale, facandu-le necompetitive fata de ramurile similare din Ucraina. In acest sens, el a dat exemplul industriei petrochimice din Romania.

Industria petrochimica din Romania este detinuta in mare parte de companii rusesti.

Referitor la modul in care a fost oglindit in presa conflictul dintre Rusia si Ucraina, Putin a aratat ca nu a gasit in presa o imagine obiectiva asupra evenimentelor, explicand acest lucru prin "indicatiile pe care presa le primeste de la conducere".

"Stiu care sunt faptele. Stiu ceea ce spun. Dar nu stiu felul in care dumneavoastra veti scrie despre toate acestea", le-a spus jurnalistilor fostul lider de la Kremlin. De altfel, premierul Vladimir Putin si-a incheiat expunerea in fata jurnalistilor straini - convocati in a doua zi de Craciun pe stil vechi si in timp ce la Bruxelles se purtau negocieri intense intre UE, Gazprom si Naftogaz - spunandu-le ca se bazeaza pe obiectivitatea lor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri