Incasarile la bugetul de stat au scazut cu 11,6% in decembrie

Veniturile bugetului de stat au scazut cu 11,56% in primele 30 de zile din decembrie 2008, in timp ce incasarile la bugetele locale s-au comprimat cu 14%, arata datele publicate vineri de Finante, care indica o evolutie pozitiva doar pe partea de bugete de asigurari sociale, somaj si sanatate.

Astfel, veniturile bugetului de stat au insumat in perioada 1-30 decembrie 6,06 miliarde lei, fata de 6,85 miliarde lei in aceeasi perioada din 2007, iar bugetele locale au inregistrat incasari de 464 milioane lei, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), care a redat situatia incasarilor in perioada 1-30 decembrie 2008.

Ultima zi a anului trecut a fost insa lucratoare, astfel incat datele finale pe decembrie 2008 ar putea fi usor diferite.

In schimb, veniturile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, al asigurarilor sociale de stat si asigurarilor pentru somaj au avansat cu 45,8% in intervalul mentionat, la 5,68 miliarde lei, ceea ce a determinat o crestere cu 8,14% a incasarilor totale la bugetul general consolidat fata de decembrie 2007, pana la 12,21 miliarde lei.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat joi ca incasarile la buget, inclusiv veniturile extrabugetare, au fost anul trecut de 31,6% din produsul intern brut (PIB), fata de 36% din PIB, cat era prognozat de guvernul precedent.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit datelor preliminare ale Finantelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri