Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa atenueze ritmul de incetinire a cresterii economice, sa identifice masuri de sprijinire a IMM-urilor de catre stat, dar si masuri sociale pentru mentinerea puterii de cumparare a cetatenilor, ca parte a programului anticriza, ce va fi discutat astazi.
O alta prioritate a ministerului vizeaza accelerarea investitiilor publice, se arata in comunicatul transmis de MFP.

La reuniunea de la ora 14:00, de sediul MFP sunt asteptati reprezentanti ai Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), precum si reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor, care vor discuta despre masurile cele mai potrivite pentru combaterea crizei economice.

Nevoie de bani pentru Finante

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, vineri, ca intentioneaza sa emita in ianuarie 2009 titluri de stat de 5 miliarde lei, cu 25% mai mult decat anuntase anterior, pe fondul nevoii mari de finantare si refinantare a datoriei publice.

Astfel, Finantele vor sa lanseze certificate de trezorerie cu discont la trei luni de 2 miliarde lei in cadrul licitatiei din 14 ianuarie, cu 1,2 miliarde lei mai mult decat prevazuse in anuntul de la sfarsitul lunii decembrie.

Pentru 19 ianuarie, ministerul a schimbat emisiunea de titluri de stat pe sase luni in valoare de 800 milioane lei cu una de certificate scadente la 30 de zile, de 1 miliard lei.

De asemenea, MFP a schimbat si licitatia de certificate la un an din 28 ianuarie care avea o valoare de 400 milioane lei cu o emisiune de certificate la trei luni, in valoare de jumatate de miliard lei.

Licitatia de obligatiuni benchmark pe trei ani din 22 ianuarie a fost anulata, potrivit datelor transmise de MFP.

La primele licitatii de titluri de stat din 2009, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont la o luna in valoare de 567 milioane lei, la un randament mediu de 14,24%, si a plasat obligatiuni pe cinci ani de 152,2 milioane lei, la un randament mediu de 12,99%, desi programase atragerea a 1,5 miliarde lei.
Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni din 2008.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimele date disponibile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri