Guvernul Boc trebuie sa adopte un buget credibil pentru 2009, orientat pe consolidarea fiscala, recastigarea increderii investitorilor si accelerarea absorbtiei fondurilor europene, arata analiza publicata de Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare al Comisiei Europene (CE).
In plus, guvernantii vor trebui sa faca bugete pe termen mediu si sa renunte la politica fiscala relaxata a Romaniei. Astfel de masuri presupun o restructurare a cheltuielilor, in sensul orientarii acestora catre investitii productive, pentru a contracara efectele crizei financiare si consecintele acesteia asupra economiei reale.

Pana in prezent, criza financiara internationala a afectat cursul de schimb, comertul, piata financiara si increderea in economie, fapt ce impune urgentarea rectificarii dezechilibrelor bugetare, potrivit analizei realizate de Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare (ECFIN).

Politica fiscala expansionista a Romaniei a determinat o nevoie tot mai mare de finantare guvernamentala, care a fortat statul sa ofere randamente tot mai mari la titlurile de stat, dar a scazut, pe de alta parte succesul licitatiilor, sumele atrase de minister fiind mai mici decat cele anuntate initial. O alta caracteristica a masurilor de finantare a guvernului a constat in lansarea tot mai multor titluri cu scadente pe termen scurt.

In prognoza de toamna din 2008, Comisia Europeana estima ca, in 2009, cresterea cererii interne din Romania se va tempera semnificativ. In acest context, un scenariu de aterizare lina face necesara o decelerare graduala a cresterii consumului populatiei si al celui guvernamental, pentru reechilibrarea balantei bugetare.

Ajustari ale balantei externe ar putea fi facute, pe termen lung, si ca urmare a imbunatatirii competitivitatii in exporturi dupa ce tarile din zona euro, catre care merg 70% din exporturile Romaniei, vor iesi din criza.

Romania trebuie sa recastige investitorii prin reducerea birocratiei si masuri fiscale adecvate

Romania trebuie sa faca fata, in prezent, presiunilor de depreciere inregistrate de leu si sa evite scaderi abrupte ale cererii interne, pe masura ce performantele exportului ar putea sa se imbunatateasca pe termen mediu.

De asemenea, recentele scaderi ale ratingului de tara din partea agentiilor Standard and Poor's si Fitch sub "investment grade" au adus o presiune suplimentara pe leu si ar putea afecta accesul Romaniei la pietele internationale de capital, ceea ce ar afecta drastic cererea interna.

Comisia Europeana se asteapta la o scadere ampla a cererii interne in 2009, ca urmare a regulilor mai prudente de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dar si a scaderii consumului si a increderii investitorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri