Potrivit acelorasi surse, in acest moment datoria sigura pe care o are statul este in jur de 2 miliarde de euro, dar aceasta suma ar putea ajunge chiar pana la 4 miliarde de euro. Aceste cheltuieli au fost angajate atat de autoritatile centrale, cat si locale, reprezentand indeosebi datorii catre agenti economici privati.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat saptamana trecuta, citat de NewsIn, ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimele date disponibile.

Presedintele Traian Basescu a spus saptamana trecuta ca Romania intra intr-un an de austeritate, pornind cu un deficit bugetar de peste 5% din PIB, si ca abordarea din ultimii doi ani, care privea bugetul de stat ca pe un loc comun din care "se infrupta toti bugetarii", se va schimba radical.

Citeste si:

"Asta e realitatea, Romania intra in anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, in conditiile in care avem o contractie a productiei industriale", le-a spus Basescu, la sedinta CSM, magistratilor.

In 30 decembrie, premierul Emil Boc declara ca deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu incasarile estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura.

Guvernul asteapta ca Ministerul Finantelor Publice sa faca o analiza a situatiei economice, care ar urma sa fie finalizata la mijlocul acestei luni.