Cresterea economica a Germaniei a incetinit in 2008 pana la minimum al ultimilor trei ani, afectata de scaderea exporturilor, pe care analistii o estimeaza si pentru acest an, ceea ce ar duce la cea mai grava recesiune din Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Datele preliminare publicate de biroul federal de statistica arata ca produsul intern brut (PIB) al Germaniei a crescut anul trecut cu 1,3%, cea mai slaba performanta din 2005. In 2007, cea mai mare economie din Europa a inregistrat o crestere de 2,5%, relateaza Reuters.

In cadrul unui sondaj Reuters, efectuat in randul a 28 de economisti, acestia estimau o crestere anuala reala de 1,4%.
Incetinirea economica mondiala a afectat sectorul de productie din Germania, ducand la un declin record al exporturilor in noiembrie si alimentand temerile ca economia ar putea intra intr-o adanca recesiune, potrivit NewsIn.

De la cel de-al Doilea Razboi Mondial, economia germaniei nu s-a comprimat niciodata cu mai mult de 1%, insa unii analisti cred ca exista posibilitatea ca economia sa se contracte cu 3% sau chiar mai mult in acest an.

"Nu putem sa speram ca evolutia produsului intern brut sa fie pozitiva in 2009. Probabil va fi mai rau. Estimam o comprimare de 2,5%", a declarat Alexander Koch, analist in cadrul UniCredit.

Pentru a face fata acestor riscuri, guvernul condus de cancelarul german Angela Merkel a pus la punct doua pachete de stimuli economici, in valoare de aproape 81 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

Biroul de statistica a estimat ca economia s-a comprimat in utlimele trei luni ale anului cu 1,5-2,0% fata de cel de-al treilea trimestru din 2008, ceea ce ar reprezenta cea mai mare comprimare trimestriala de la reunificarea Germaniei, in 1990.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri