Majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, si cresterea cu 50%, respectiv 25%, a pensiilor pentru grupele I si II de munca, nu sunt prevazute in noul proiect de buget pe 2009, au declarat surse guvernamentale.
"Majorarea salariilor bugetarilor cu 50% nu poate fi sustinuta din punct de vedere bugetar in aceasta perioada de criza, iar cresterea pensiilor pentru persoanele care au lucrat in conditii grele de munca ar putea fi sustinuta incepand cu 2010. Va creste, insa, punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, urmand ca stabilirea datei de la care va intra in vigoare aceasta masura sa fie stabilita in urmatoarele zile", au precizat sursele, citate de NewsIn.

Aceste majorari salariale ii vizeaza in principal pe pe profesorii universitari, care au amenintat ca vor bloca sesiunea de examene in cazul in care nu le vor fi acceptate revendicarile salariale.

In 9 ianuarie, presedintele federatiei sindicale "Alma Mater", Razvan Bobulescu, declara ca a primit promisiuni din partea ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%.

"Tinand cont ca, anul trecut, au fost aplicate majorari de peste 15% la salariile profesorilor si, implicit, ale universitarilor, asteptam sa ni se acorde si ceilalti 50% prevazuti prin lege. In conditiile in care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai putin, respectiv 33%, noi suntem dispusi sa acceptam o esalonare a majorarilor", preciza Bobulescu.

Liderul sindical a avertizat ca, daca majorarile de 50% nu vor fi incluse in buget, profesorii vor face greva.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat marti ca sunt sanse mari ca punctul de pensie sa creasca, incepand cu 1 februarie, insa ca nu s-a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarile salariale pentru profesori.

"Avem semnale pozitive legate de aplicarea legii ce priveste majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, incepand cu prima zi a lunii februarie, insa totul depinde de introducerea si dezbaterea in Parlament a noului proiect de buget", a spus Sarbu.

Ministrul preciza ca cea mai mare problema pe care o ridica aplicarea acestei legi este legata de deficitul bugetar, ce se doreste a mentinut in limita a 1,7-2% din produsul intern brut (PIB).

Noul presedinte al Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu, a explicat ca pensiile ar urma sa creasca cu 9% de la 1 februarie, odata cu aplicarea legii ce priveste majorarea punctului de pensiei la 45% din salariul mediu brut.

In ce priveste cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca, reprezentantii ministeului muncii sustin ca aplicarea acestei legi ar necesita un efort bugetar de aproape 500 de milioane euro.

In acest moment se aplica prevederile Ordonantei de Urgenta care a acordat drepturi tuturor persoanelor ce au iesit la pensie pana in anul 1990 si urmeaza ca, din februarie, sa primeasca pensii marite si cei care s-au pensionat pana in 1994.

Pana in luna octombrie, cand vor fi finalizate toate cele patru etape de recalculare a pensiilor, vor beneficia de majorarea pensiilor aproape 1,7 milioane persoane.

Aplicarea Ordonantei presupune o crestere medie a pensiei de 8% pentru beneficiarii acestor prevederi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri