Deficitul bugetar de 4 mld. euro, la 11 luni

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele 11 luni ale anului trecut, un deficit de 14,84 miliarde lei (4 miliarde euro), suma care echivaleaza cu 2,94% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2008, de 505 miliarde lei, arata datele publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Dupa primele zece luni, bugetul consolidat inregistrase un deficit de 8,11 miliarde lei, suma care echivala cu 1,61% din PIB-ul estimat, anunta NewsIn.

Cifrele arata ca, doar pentru luna noiembrie, statul a inregistrat un deficit de 6,7 miliarde lei (1,8 miliarde euro), in conditiile prabusirii veniturilor la buget, dupa scaderea activitatii economice. Astfel, bugetul general consolidat a avut incasari de doar 10,9 miliarde lei in noiembrie, in conditiile in care cheltuielile au insumat 17,6 miliarde lei.

Insa valoarea PIB-ului la care raporteaza Finantele deficitul bugetar, de 505 miliarde lei, a fost estimata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la o crestere economica de 9,1%, iar ultimele prognoze guvernamentale indica un avans al PIB de doar 7,9%, dupa reducerea activitatii din ultimul trimestru, astfel incat valoarea finala a PIB-ului ar putea fi mai mica, iar raportul dintre deficitul bugetar si PIB - mai mare.

Potrivit datelor publicate de Finante, veniturile la bugetul consolidat au fost in primele 11 luni din 2008 de 146,8 miliarde lei (39,9 miliarde euro), echivalent cu 29,1% din PIB-ul estimat, iar cheltuielile au ajuns la 161,6 miliarde lei (43,9 miliarde euro) - sau 32% din PIB.

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, care a inregistrat un dezechilibru intre incasari si cheltuieli de 13,7 miliarde lei. Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 58,6 miliarde lei in intervalul ianuarie-noiembrie 2008, in timp de cheltuielile au ajuns la 72,3 miliarde lei.

Insa luna noiembrie a adus si bugetul asigurarilor sociale de stat - excedentar pana in octombrie - pe deficit, cu un minus de 604,4 milioane lei, fata de un excedent de 61,2 milioane lei dupa primele zece luni din 2008.

Rambursarile de credite externe acordate ministerelor au avut de asemenea o contributie semnificativa la adancirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 1,9 miliarde lei.

O alta contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu aproape 896,2 milioane lei decat veniturile in primele 11 luni ale acestui an, din partea bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii - 63,8 milioane lei - si din partea bugetului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu un minus de 149,4 milioane lei, potrivit datelor publicate de MFP.

Bugetul general centralizat al bugetelor locale a ramas deficitar si in noiembrie, cu un dezechilibru de 1,43 miliarde lei, dupa ce se mentinuse excedentar in primele sase luni.

Excedente au fost inregistrate de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (80,9 milioane lei) si de bugetul asigurarilor pentru somaj (557,4 milioane lei).

Ultimele estimari ale Finantelor arata ca, pentru intregul an 2008, deficitul bugetar a fost de circa 4,5% din PIB, dupa fluxul de numerar, si de 5,21% din PIB dupa standardul european ESA95.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri