Numarul somerilor din Romania va creste in 2009 la 505.000, fata de 403.400 de persoane fara loc de munca anul trecut, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
Astfel, potrivit estimarii ministrului, somajul ar urma sa se majoreze cu circa un sfert.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) estimeaza o crestere cu circa 50.500 a numarului de someri pana in aprilie, bazandu-se pe notificarile de la firme.


La sfarsitul anului trecut, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 403.441 someri, potrivit ANOFM.

Majorarile salariale vor fi cuprinse in bugetul pe anul 2009 daca, in urma acordarii lor, cheltuielile bugetare estimate nu vor depasi 34,1% din produsul intern brut (PIB), a mai declarat ministrul Finantelor, potrivit NewsIn.

"In acest cadru, deci de cheltuieli de 34,1% (din PIB), vom incerca sa stabilim aceste prioritati si, daca incap le vom trece, daca nu incap va spun de acum ca nu vor fi trecute (...). Daca veniturile publice sunt de 32,1% (din PIB), si le stim cert, si admitem un deficit de 2% (din PIB), cheltuielile totale care pot fi realizate in Romania in 2009 sunt de 34,1% (din PIB). In acest context, trebuie sa intre cheltuielile pentru investitii si de personal", a declarat Pogea.

Ministrul a precizat ca majorarile salariale si stabilirea bugetelor ministerelor
nu au facut obiectul discutiei din sedinta de vineri a Executivului, acestea referindu-se doar la cadrul macroeconomic, la venituri si la deficitul bugetar.

Guvernul Tariceanu a cheltuit in 2008 peste 18 miliarde de euro pentru bunuri, servicii si personal, a declarat Gheorghe Pogea, precizand ca acest tip de cheltuieli a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere din ultimii ani.

Potrivit lui Pogea, tocmai cheltuielile pe bunuri, servicii si personal sunt cele au dus deficitul bugetar din 2008 la 5,2% din PIB.

"Singurele componente esentiale ale capitolului de cheltuieli ale bugetului au fost cele cu personalul si cu bunurile si serviciile. Aceste doua componente, la nivelul anului 2008, insumate, reprezinta peste 18 miliarde de euro: 6,7 % din PIB pentru personal, echivalentul a 9,4 miliarde de euro, si 6,5% din PIB pentru bunuri si servicii. Cea mai mare dinamica din ultimii ani", a spus ministrul.

In 2008, o mare parte dintre ordonatorii de credite au depasit cu 30% cheltuielile pentru dotari, mobilier si autoturisme, a precizat Pogea.

Ministrul finantelor a mentionat ca, din punctul sau de vedere, este "extrem de grav" ca intr-un an cu o crestere economica de 7,8% sa fie inregistrat un deficit bugetar de 5,2% din PIB, pe care l-a calificat ca fiind cel mai mare din 1990 incoace.

El a spus ca motivele sunt scaparea de sub control a cheltuielilor si anul electoral, in conditiile in care absorbtia fondurilor europene a fost scazuta. In ultimii doi ani, au fost alocate fonduri structurale in valoare de 3,1 miliarde de euro, din care au fost absorbite doar 203 milioane de euro, potrivit ministrului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri