Europa de est se indreapta spre o primavara agitata, potrivit expertilor, care se tem ca revoltele si luptele de strada risca sa se raspandeasca in Bulgaria, Romania si tarile baltice, pe masura ce inflatia, somajul si rasismul alimenteaza tensiunile, scrie saptamanalul britanic The Observer.
Afectate din ce in ce mai mult de criza financiara, tari precum Bulgaria, Romania si tarile baltice risca o destabilizare politica profunda si tulburari sociale, precum si cresterea tensiunii rasiale. Potrivit celor mai recente estimari, economia unora dintre tarile est-europene se va contracta cu pana la 5% anul acesta, dupa ce a crescut vertiginos timp de aproape un deceniu, iar inflatia va depasi 13%.

Saptamana trecuta, proteste violente au avut loc in Lituania, Bulgaria si Letonia. La Vilnius, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand impotriva pachetului de austeritate care include cresteri de impozite si reduceri de venituri. La Sofia, 150 de oameni au fost arestati si cel putin 30 raniti in numeroase incidente. Peste 100 de persoane au fost retinute dupa luptele de strada dintre politie si demonstranti si la Riga.

Motivele tulburarilor de saptamana trecuta din cele trei tari est-europene sunt diverse. Studentii bulgari prostestau din cauza morti unui coleg intr-un atac, acuzand Guvernul ca nu ia masuri pentru a spori siguranta.

Li s-au alaturat agricultorii nemultumiti de preturile mici la produsele lor si de problemele cu subventiile europene. Tensiunile au fost exacerbate si de criza gazului, Bulgaria fiind afectata de pene mari de caldura si electricitate. "Ne-am saturat sa traim in cea mai saraca si cea mai corupta tara", au declarat protestatarii, potrivit NewsIn.

"Acest protest unic reuneste oamenii in dorinta lor de schimbare si de a trai intr-o tara europeana normala".

In Letonia, anii de crestere economica puternica au fost inlocuiti de recesiune, inflatie si somaj in crestere. Increderea in stat si in lideri a scazut catastrofal, a spus presedintele Valdis Zatlers saptamana trecut, amenintand cu alegeri anticipate. Cei mai multi dintre cei arestati dupa protest au fost pusi in libertate, iar potrivit politiei ei sunt "someri, muncitori, studenti si elevi de scoala", un skinhead si unul cu legaturi politice.

Multi se tem ca Romania, care a aderat la UE in 2007, odata cu Bulgaria, va fi urmatoarea afectata de incidente.

"Peste cateva luni, oamenii vor iesi in strada, acest lucru este sigur", este de parere jurnalistul Luca Niculescu. "In fiecare zi auzim de inca o fabrica inchisa sau care isi muta productia in strainatate. Avem un guvern nou, care nu s-a dovedit prea eficient. Ne obisnuisem cu rate de crestere mari. Este un cocteil exploziv", a explicat el.

Mai multe mari companii romanesti ameninta cu reduceri masive de locuri de munca, inclusiv Dacia, unde pana la 4.000 de angajati ar putea fi concediati, daca vanzarile nu isi revin. Un purtator de cuvant al Renault, care detine Dacia, a spus ca asemenea reduceri drastice ar fi luate in considerare numai intr-un "scenariu catastrofal", dar productia din Romania a fost deja oprita in ultimele doua luni, dupa ce cererea locala a scazut la jumatate. Alte companii mari au anuntat deja planuri de mutare a productiei, o fabrica japoneza de cablu urmand sa plece in Maroc, de exemplu.

Marius Oprea, consilier al fostului guvern, spune ca actuala criza economica va insemna "probleme serioase pentru clasa de mijloc". "Va exista o scadere a veniturilor din impozite care va conduce la probleme mari pentru bugetul de stat. Numarul de angajati ai statului va fi de asemenea redus, iar salariile lor vor valora din ce in ce mai putin".

O alta problema in Romania, ca si in restul regiunii, este ca multi proprietari de locuinte din clasa de mijloc au contractat ipoteci in euro. Achitarea ratelor a devenit din ce in mai dificila, odata ce moneda locala a inceput sa se devalorizeze.

"Vom incerca dialogul, dar daca nu merge, ne vom apara interesele in orice mod vom putea", a declarat saptamana trecuta un sindicalist roman. "Vrem sa facem parte din solutie, nu din problema, dar situatia este foarte grava".

Dr. Jonathan Eyal, specialist in regiune de la Royal United Services, Londra, spune ca tarile est-europene nu sunt pregatite pentru impactul recesiunii mondiale si risca probleme sociale. "In multe cazuri, este vorba despre economii fragile, cu structuri politice lipsite de elasticitate, cu partide politice care nu sunt foarte bine definite si institutii slabe. Nu sunt pregatite pentru ceea ce le-a lovit. Anul trecut s-au clatinat tarile vest-europene. Acum, cea care primeste in plin lovitura crizei este periferia mai slaba", explica el.

Un risc ce se prefigureaza este cel al atacurilor impotriva minoritatilor etnice. Cehia, afectata si ea de criza, a avut parte de cele mai grave violente de strada din ultimii ani cand 700 de membri ai unui partid de extrema-dreapta s-au batut cu 1.000 de scutieri in orasul Litvinov, pentru ca nu li s-a dat voie sa manifesteze intr-o zona locuita de romi. "Climatul politic populist si nationalist (din Europa de Est) este foarte propice pentru sentimentul impotriva minoritatii", a spus Larry Olomoofe de la Centruil european pentru drepturile romilor de la Budapesta.

Istoria recenta a regiunii agraveaza aceasta criza, spun expertii. "Este vorba de oameni care au trecut printr-o perioada foarte proasta dupa caderea URSS, cand economiile lor s-au contractat cu o treime, cu speranta ca aderarea la UE le va aduce prosperitate si stabilitate. Aceasta aspiratie a fost dezamagita si acest lucru este foarte destabilizator", a spus el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri