Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni peste 1,55 miliarde lei (362 milioane euro) prin vanzarea de certificate de trezorerie cu discont la o luna, cu 55% mai mult decat anuntase, la un randament mediu anual cu 1,5 puncte procentuale mai mic decat cel anterior, potrivit datelor BNR.

Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei, dupa cum arata NewsIn.

Randamentul maxim acceptat de MFP pentru titlurile cu scadenta la o luna a fost de 12,90%, se arata in comunicatul transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Bancile au depus oferte totale in valoare de 2,75 miliarde lei (640 milioane euro), cu 77% mai mult decat suma atrasa de MEF.

La licitatia anterioara, din 5 ianuarie 2009, pentru titluri de stat cu maturitate la 30 zile, ministerul atrasese circa 567 milioane lei (140,7 milioane euro), randamentul mediu oferit fiind unul record, 14,24% pe an.

In cursul lunii ianuarie, Finantele au mai atras bani din piata prin trei licitatii de titluri de stat. Astfel, in afara de licitatia din 5 ianuarie, pe 8 ianuarie MFP a plasat obligatiuni pe cinci ani de 152,2 milioane lei, la un randament mediu de 12,99% pe an, iar pe 14 ianuarie, Finantele au luat 1,93 miliarde lei pe 3 luni, la un randament mediu anual de 13,46%.

MFP si-a propus sa vanda in ianuarie 2009 titluri de stat de 5 miliarde lei (aproape 1,2 miliarde euro), in scopul finantarii si refinantarii datoriei publice.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni din 2008, ministrul Finantelor Publice declarand ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimelor date disponibile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Prima Casă ia startul. Câți bani au fost alocați pentru acest an
Setari Cookie-uri