Potrivit prevederilor Tratatului de la Maastricht, statele candidate trebuie sa respecte o serie de criterii pentru a putea adera la UE. Astfel, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut, limita in care Romania se incadreaza, deficitul prevazut pentru acest an fiind de 1%, potrivit datelor BA-CA. Bulgaria are un excedent bugetar de 1% din PIB. De asemenea, datoria publica trebuie sa fie de maxim 60% din PIB, nivelul consemnat de Romania fiind 23,4% din PIB, iar cel al Bulgariei de 38,5%.

Un alt criteriu, rata inflatiei, ar fi trebuit sa se plaseze in luna iulie a acestui an sub 2,4%, prag depasit atat de Romania - cu 9,9%, cat si de Bulgaria - cu 4,8%. Tratatul de la Maastricht prevede ca rata inflatiei trebuie sa fie cu cel mult 1,5% peste media celor trei state membre ale Uniunii Europene in care se inregistreaza cea mai scazuta rata.

In ceea ce priveste rata dobanzii pe termen lung, in iulie aceasta trebuia sa se mentina sub 5,2%. Romania a depasit cu mult aceasta valoare, rata situandu-se la 14,2%, in timp ce Bulgaria s-a incadrat in aceasta limita, cu 3,3%.
Inainte ca un stat sa adopte moneda europeana, trebuie sa participe timp de doi ani la Mecanismului European de Schimb (ERM II). BA-CA estimeaza ca Romania ar putea adopta euro in intervalul 2012-2014, in timp ce pentru Bulgaria este prevazuta perioada 2009-2010, in cazul in care cele doua state vor adera la UE in 2007.

Potrivit previziunilor analistilor austrieci, Polonia, Cehia si Ungaria, care au aderat la UE in mai 2004, nu vor adopta moneda europeana inainte de 2010, in timp ce Estonia, Lituania si Slovenia ar putea deveni membre ale zonei euro inainte de 2007, cele trei tari fiind participante la ERM II inca din anul 2004. "Euro va deveni moneda nationala a Estoniei, Lituaniei si Sloveniei in mai putin de un an si jumatate", arata studiul BA-CA.

Desi Pactul de Crestere si Stabilitate a fost revizuit pentru a permite costurilor generate de reforma sistemului pensiilor sa nu fie incluse in calculul deficitului, cele trei state vor depasi in acest an limita deficitului bugetar. Astfel, Cehia are estimat pentru acest an un deficit de 5%, Ungaria de 4,1%, iar Polonia de 4%. "Estimam ca nici Polonia, nici Cehia, nici Ungaria nu vor adopta euro inainte de 2010", a declarat Marianne Kager, economistul sef al BA-CA. In ceea ce priveste Slovacia, guvernul a adoptat in luna iunie un nou program care sa permita intrarea in ERM II pana in 2006. "Este foarte probabil ca Slovacia sa indeplineasca criteriile Tratatului de la Maastricht la timp pentru a putea adopta euro in 2009", a adaugat Kager.