Romania indeplineste in prezent doua din cele patru criterii de aderare la zona euro, potrivit unui studiu realizat recent de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), care arata ca adoptarea monedei unice europene ar putea avea loc intre 2012 si 2014. In privinta aderarii la Uniunea Europeana, raportul arata ca Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana in 2007, in cazul in care vor indeplini criteriile de aderare si vor rezolva rapid problemele politice interne.
Potrivit prevederilor Tratatului de la Maastricht, statele candidate trebuie sa respecte o serie de criterii pentru a putea adera la UE. Astfel, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut, limita in care Romania se incadreaza, deficitul prevazut pentru acest an fiind de 1%, potrivit datelor BA-CA. Bulgaria are un excedent bugetar de 1% din PIB. De asemenea, datoria publica trebuie sa fie de maxim 60% din PIB, nivelul consemnat de Romania fiind 23,4% din PIB, iar cel al Bulgariei de 38,5%.

Un alt criteriu, rata inflatiei, ar fi trebuit sa se plaseze in luna iulie a acestui an sub 2,4%, prag depasit atat de Romania - cu 9,9%, cat si de Bulgaria - cu 4,8%. Tratatul de la Maastricht prevede ca rata inflatiei trebuie sa fie cu cel mult 1,5% peste media celor trei state membre ale Uniunii Europene in care se inregistreaza cea mai scazuta rata.

In ceea ce priveste rata dobanzii pe termen lung, in iulie aceasta trebuia sa se mentina sub 5,2%. Romania a depasit cu mult aceasta valoare, rata situandu-se la 14,2%, in timp ce Bulgaria s-a incadrat in aceasta limita, cu 3,3%.
Inainte ca un stat sa adopte moneda europeana, trebuie sa participe timp de doi ani la Mecanismului European de Schimb (ERM II). BA-CA estimeaza ca Romania ar putea adopta euro in intervalul 2012-2014, in timp ce pentru Bulgaria este prevazuta perioada 2009-2010, in cazul in care cele doua state vor adera la UE in 2007.

Potrivit previziunilor analistilor austrieci, Polonia, Cehia si Ungaria, care au aderat la UE in mai 2004, nu vor adopta moneda europeana inainte de 2010, in timp ce Estonia, Lituania si Slovenia ar putea deveni membre ale zonei euro inainte de 2007, cele trei tari fiind participante la ERM II inca din anul 2004. "Euro va deveni moneda nationala a Estoniei, Lituaniei si Sloveniei in mai putin de un an si jumatate", arata studiul BA-CA.

Desi Pactul de Crestere si Stabilitate a fost revizuit pentru a permite costurilor generate de reforma sistemului pensiilor sa nu fie incluse in calculul deficitului, cele trei state vor depasi in acest an limita deficitului bugetar. Astfel, Cehia are estimat pentru acest an un deficit de 5%, Ungaria de 4,1%, iar Polonia de 4%. "Estimam ca nici Polonia, nici Cehia, nici Ungaria nu vor adopta euro inainte de 2010", a declarat Marianne Kager, economistul sef al BA-CA. In ceea ce priveste Slovacia, guvernul a adoptat in luna iunie un nou program care sa permita intrarea in ERM II pana in 2006. "Este foarte probabil ca Slovacia sa indeplineasca criteriile Tratatului de la Maastricht la timp pentru a putea adopta euro in 2009", a adaugat Kager.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri