Probabilitatea unei scaderi a economiei romanesti este redusa, in conditiile in care prognoza oficiala pentru avansul din acest an este de 2,5%, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

El a completat ca, dupa prezentarea raportului asupra inflatiei, care va fi discutat la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in sedinta de politica monetara din februarie, BNR va veni cu noi detalii privind asteptarile de crestere economica in 2009.

Viceguvernatorul a mentionat ca BNR se asteapta la o incetinire a consumului, in conditiile in care cresterile salariale vor fi de o singura cifra, iar creditarea se tempereaza, anunta NewsIn.

"Ne asteptam la o incetinire a consumului, in conditiile in care salariile nu vor mai inregistra o crestere de doua cifre si pe fondul incetinirii creditarii", a mai spus Popa.

Fata de alte state din Uniunea Europeana, inclusiv cele care nu sunt membre ale zonei euro, Romania are o pozitie favorabila in termeni de crestere economica, avand in vedere ca prognozele pentru unele dintre aceste state indica o recesiune semnificativa, a explicat oficialul BNR.

Prognozele publicate in ultima perioada indica o inrautatire a estimarilor privind evolutia economiei romanesti in acest an. Insa cei mai multi analisti mizeata, totusi, ca economia Romaniei va inregistra o crestere in 2009, chiar daca mult temperata fata de anul trecut. In piata au aparut si unele prognoze mai pesimiste, care iau in calcul o scadere a produsului intern brut al Romaniei in 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Parlamentul a numit conducerile BNR, CNA si Consiliului Fiscal
Setari Cookie-uri