Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor, fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) in acest an, iar tinta pentru deficitul bugetar pare nerealista, potrivit ING.
"Economia Romaniei va scadea cu 3,5% in 2009, fiind cea mai pronuntata scadere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) dupa Ucraina, ceea ce ne face sa estimam ca sunt putine sanse ca Romania sa evite recesiunea in 2009", sustin economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat astazi.

Analistii ING estimeaza, de asemenea, ca PIB-ul Romaniei ar putea scadea inca din primul trimestru al acestui an.

"Din noiembrie, echipa ING a facut revizuiri semnificative in scadere privind cresterea economica atat in SUA, cat si in zona euro. O recesiune mai severa in cadrul statelor dezvoltate va avea impact puternic asupra Romaniei prin cel putin doua canale, cererea externa mai scazuta si mai putina finantare externa, intr-o perioada in care Romania are o nevoie acuta de acces la fonduri din strainatate", se arata in raportul ING, citat de NewsIn.

Analistii ING considera ca economia Romaniei a scazut in ultimul trimestru din 2008, insa aceste date vor putea fi confirmate cel mai devreme in iunie 2009.

O definitie comuna a recesiunii este data de doua trimestre consecutive de evolutie negativa a economiei.

"Banca centrala ar trebui sa nu ramana imuna la perspectiva economica pesimista si ar trebui sa actioneze mai rapid. Aceasta ar putea insemna o scadere a dobanzii de politica monetara, asa cum ne asteptam, dar, in acelasi timp o presiune mai mare pe moneda nationala. De aceea, estimam ca euro se va tranzactiona cu 4,70 lei/euro in trimestrele urmatoare si nu excludem ca acest nivel sa fie depasit", au mai spus analistii ING.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca probabilitatea unei scaderi a economiei romanesti este redusa, in conditiile in care prognoza oficiala pentru avansul din acest an este de 2,5%, potrivit declaratiilor facute de viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

Comisia Europeana anunta, luni, ca vede o crestere economica de 1,75% pentru Romania in acest an, precum si un deficit bugetar de 7,5% din PIB, dar a precizat ca nu a inclus in prognoza sa masurile anuntate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, pentru ca nu au fost inca adoptate.

De asemenea, Coface estimeaza o incetinire a cresterii economice la 2% in Romania in acest an, in conditiile in care comertul exterior se va reduce, arata datele publicate astazi de companie.

Tinta anuntata pentru deficitul bugetar, nerealista

Deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci mai mult in acest an, deoarece masurile anuntate de Executiv nu sunt suficiente pentru a determina corectiile necesare, iar tinta de 2-2,5% din PIB este "nerealista", sustin economistii ING, care adauga ca deficitul bugetar va avea, de asemenea, un impact negativ asupra economiei.

"Tinand cont ca in 2008 Romania a avut un deficit bugetar de peste 5%, probabilitatea ca in acest an deficitul bugetar ca procent din PIB sa continue sa se adanceasca este chiar mai mare, deoarece masurile anuntate de noul guvern nu sunt suficiente pentru a corecta balanta. Tinta de deficit bugetar de 2-2,5% din PIB pentru 2009 este nerealista in opinia noastra", arata analistii ING.

Ei considera ca deficitul bugetar s-ar putea tempera in urmatorii doi-trei ani prin politici care sa fie vazute "drept credibile de piata", inclusiv printr-o diminuare severa a cheltuielilor (in special pe partea de salarii) si, poate, prin majorarea unor taxe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri