In conditiile in care incasarile la buget vor continua sa scada, statul va trebui sa diminueze cheltuielile, iar pentru aceasta ar avea nevoie de un acord cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit unei analize publicate de Citi.
"Pentru ca asteptarile privind incetinirea puternica a economiei ar putea sa micsoreze incasarile la buget, ajustarile promise de guvernanti vor trebui sa se resimta la capitolul cheltuielilor, ceea ce, in opinia noastra, reitereaza nevoia unei intelegeri cu FMI", au subliniat analistii Citi.

Ei au mai spus ca imbunatatirea performantelor fiscale ale Romaniei, care sunt slabe in prezent, trebuie sa fie o prioritate si au precizat ca "solutiile noului guvern referitoare la disciplina fiscala si renuntarea la politicile populiste din administratia anterioara vor fi un test al vointei sale de a revitaliza procesul reformei si de a sprijini stabilitatea macroeconomica".

Raportul realizat de Citi evidentiaza si faptul ca nu exista probleme referitoare la sustenabilitatea datoriei, deoarece datoria publica a Romaniei este foarte scazuta comparativ cu altele din regiune.

Tinta de 2% din produsul intern brut (PIB) asumata de Guvernul Boc pentru deficitul bugetului general consolidat ar putea fi greu de atins in conditiile in care numai deficitul inregistrat de fondul de pensii ar putea depasi 2% din PIB in acest an, potrivit Citi.

"Pentru sprijinirea stabilitatii macroeconomice si cresterea increderii investitorilor e nevoie de o imbunatatire a disciplinei fiscale si de scaderea deficitului la niveluri mai rezonabile. In acest sens, tinta de 2% din PIB asumata prin proiectul de buget pe 2009 este o masura in directia buna, dar apare ca fiind greu de indeplinit, tinand cont ca numai deficitul bugetului de pensii ar putea depasi 2% din PIB in acest an", sustin analistii Citi.

Ei evidentiaza ca "deficitul bugetului general, calculat la 12 luni, s-a adancit in noiembrie 2008 la 19,8 miliarde lei de la 18 miliarde lei in octombrie, iar datele preliminare oficiale arata ca deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 5,2% din PIB de la aproximativ 2,4% in 2007".

In timp ce actualul Guvern sustine ca va reduce deficitul bugetar din acest an la 2% din PIB, Comisia Europeana (CE) anunta luni ca se asteapta la un deficit bugetar de 7,5% din PIB in 2009, precizand, totusi, ca nu a luat in calcul, in prognoza sa, masurile anuntate de executivul de la Bucuresti, deoarece nu au fost inca adoptate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri