Romanii se tem ca somajul va fi unul dintre cele mai importante efecte ale crizei globale, insa nu se declara foarte ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca din pricina acestui fenomen, potrivit ultimului studiu realizat de compania Unlock Research.
In studiul realizat in Bucuresti pe un esantion de 200 de persoane, impartit egal femei-barbati, varsta 18-45 de ani, 77% dintre respondenti au nominalizat piata imobiliara ca domeniu afectat de criza economica, iar 71% dintre persoanele intervievate au ales somajul ca indicator economic ce va fi influentat in mod negativ de efectele crizei.

Totusi, posibilitatea de pierdere a propriului loc de munca a fost aleasa doar de 34% dintre respondenti ca efect direct al crizei la nivelul consumatorului, in timp ce 71% dintre acestia cred ca o crestere a pretului la utilitati va reprezenta un pericol pentru viata de zi cu zi a romanilor, 69% nominalizand deprecierea leului ca efect al crizei.

“Studiul indica ca perioada de criza financiara are un caracter latent pentru romani. Ei se asteapta ca ceva rau sa se intample in viitor, insa efectele nu sunt resimtite in prezent”, spune Adina Vlad, managing partner Unlock Research.

Faptul ca romanii nu se declara foarte ingrijorati ca si-ar putea pierde jobul este confirmat si de cel mai recent studiu Synovate, conform caruia, in Romania, doar 32% dintre respondenti au nominalizat concedierea, in timp ce in Rusia, Bulgaria, Grecia si Turcia, ponderea celor care se tem ca isi vor pierde locul de munca are valori de pana la 55%.

In ceea ce priveste asteptarile fata de implicatiile personale ale crizei financiare, 71% dintre respondenti au mentionat ca anul acesta vor face mai putine investitii riscante, 68% afirmand ca vor cheltui mai mult pentru achizitionarea bunurilor absolut necesare si vor reduce bugetul pentru alte cheltuieli, potrivit studiului realizat de Unlock Research.

De asemenea, 66% dintre respondenti au afirmat ca vor aloca un buget mai redus pentru cheltuielile locative, doar 56% au raspuns ca vor cheltui mai putin, in timp ce 43% au mentionat ca vor economisi mai mult, in contextul declinului economic.

Potrivit studiului Unlock Research, 8% dintre respondenti considera ca economia Romaniei va creste in 2009, 30% vad un avans economic insa cu un ritm inferior fata de anul trecut. In zona pesimistilor, 23% dintre persoanele intervievate vad o stagnare a economiei, in timp ce 36% se asteapta la recesiune.

In privinta perceptiei oamenilor din intreaga lume cu privire la viitorul economiei din tara lor, tot in contextul crizei, cei mai pesimisti sunt britanicii, trei sferturi dintre ei considerand ca economia lor va merge din rau in mai rau, potrivit studiului Synvate. Urmeaza, in clasamentul pesimismului, SUA, Belgia si Franta, unde aproximativ 67% dintre subiecti nu vad cu ochi buni viitorul economic al tarii lor. Cei mai optimisti, din acest punct de vedere, sunt danezii, brazilienii si malaysienii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri