Guvernul ia in discutie astazi un plan anticriza care contine 74 de masuri, principalele puncte din document vizand stimularea infiintarii a cel putin 50.000 de locuri de munca in microintreprinderi, dar si stimularea activitatii IMM-urilor, a industriei auto si a petrochimiei.
Potrivit planului anticriza elaborat de Guvern, Executivul ar putea aproba subventionarea integrala de la bugetul de stat pe anul 2009 a contributiilor sociale ale angajatorului pentru un salariu de maximum 1.000 de lei/persoana. Scopul este stimularea infiintarii a cel putin 50.000 locuri de munca in microintreprinderi.

Alte masuri vizeaza sprijinirea mediului de afaceri prin asigurarea constituirii, in cadrul CEC Bank, a unui fond destinat cresterii accesului IMM-urilor la finantare, infiintarea Fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri si modificarea cadrului legislativ in scopul acordarii de prefinantare pentru IMM-urile care acceseaza fondurile structurale (modificarea schemelor de ajutor de stat si a Ghidurilor solicitantului).

Totodata, Ministerul IMM-urilor isi propune sa compenseze diminuarea exporturilor din tarile UE prin reorientarea exporturilor romanesti de pe pietele puternic afectate de criza financiara catre pietele emergente. Activitatea de export ar putea fi stimulata prin deschiderea a cinci centre de promovare in parteneriat public-privat in Moscova, Beijing, Chisinau, Cairo si New Delhi.

In ce priveste simplificarea procedurilor administrative, ministerul propune identificarea unui numar de 25 de autorizatii, avize, licente sau permise - cele mai impovaratoare pentru mediul de afaceri - si eliminarea etapizata a acestora, precum si sustinerea "birourilor unice" (inclusiv virtuale), care sa gestioneze activitatile de la infiintare (inclusiv recrutarea primului angajat) si pana la dizolvarea firmelor.

In cazul in care firmele ar fi nevoite sa faca disponibilizari in acest an, acestea ar putea fi scutite de la plata contributiilor catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale in cazul somajului tehnic (dar nu mai mult de trei luni).

Ministerul IMM-urilor mai solicita reprezentantilor Ministerului Finantelor modificarea Codului Fiscal in sensul eliminarii obligativitatii de plata a TVA la export, in concordanta cu practicile comunitare, sau acceptarii instrumentelor bancare specifice pentru plata TVA la export (garantii bancare, scrisori de bonitate sau de garantie). Pachetul de masuri anticriza mai prevede neimpozitarea profitului reinvestit si a dividendelor reinvestite.

O alta masura vizeaza limitarea, prin Legea bugetului de stat, a cotelor defalcate din TVA destinate bugetelor locale.

In ceea ce priveste domeniul auto, planul prevede instituirea unei taxe de poluare anuale, in functie de gradul de poluare al autovehiculului. Guvernul ar mai putea aproba, pe langa acordarea unei prime de 800 de euro pentru fiecare automobil reciclat in 2009, si amanarea de la plata TVA cu sase luni, pentru a ajuta relansarea industriei auto.

Pachetul de masuri prevede si facilitarea accesului de creditare pentru investitiile in sector, dar si pentru utilizatorii de autoturisme, prin bonificarea dobanzii.

Alte masuri ce privesc relansarea industriei auto propun reducerea impozitului pe profitul investit in dezvoltarea si modernizarea produselor, tehnologiilor si a noilor capacitati de producere a componentelor auto. Ministerul Economiei isi mai propune sa sprijine reconversia profesionala a persoanelor disponibilizate din industria auto, prin cofinantarea scolarizarii personalului in perioada intreruperii temporare a activitatii.

Conversia in actiuni a creantei detinute de AVAS la Oltchim, in valoare de circa 140 milioane de euro, si acordarea de garantii de stat, sunt principalele masuri vizate de Ministerul Economiei in acest an pentru a relansa industria petrochimica.

AVAS este actionarul majoritar al Oltchim Ramnicu Valcea, detinand 53,26% din capital. Ministerul Economiei mai ia in considerare emiterea de catre Eximbank, in numele si contul statului, a unei scrisori de garantie in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, in vederea obtinerii de catre Oltchim a unui credit bancar in acest an sau in 2010. Totodata, reprezentantii ministerului Economiei propun Ministerului Finantelor aprobarea unor garantii guvernamentale pentru credite de investitii de aproximativ 320 milioane euro intre 2010 si 2013, pentru relansarea activitatii combinatului.

Saptamana trecuta, conducerea Oltchim anunta ca intentioneaza sa ceara sprijinul Comisiei Europene pentru a obtine un ajutor de stat, in vederea normalizarii capacitatii de productie, diminuata in prezent cu aproximativ 50% din cauza crizei economice.

Pentru domeniul minier, Ministerul Economiei are in vedere accesarea unui credit de 90 de milioane de euro pentru retehnologizare in perioada 2009-2010 (35 milioane de euro pentru 2009 si 55 de milioane de euro pentru 2010), sau demararea de programe si proiecte in parteneriat public - privat pentru CNH Petrosani. Actiunea ar urma sa fie corelata cu notificarea ajutorului de stat pentru stergerea de datorii si reorganizarea CNH. Cel mai mare imprumut extern, de aproape 200 de milioane de euro, ar urma sa fie accesat intre 2009-2012 si va fi folosit pentru programul de inchidere a minelor cu grad mare de risc de poluare si pentru ecologizarea minelor inchise.

Imprumutul ce ar urma sa fie contractat in acest an se ridica la 40 de milioane de euro, iar 60 de milioane de euro ar reprezenta creditul din 2010. Ultimele doua transe ar urma sa fie atrase in 2011 si 2012. Demersurile pentru obtinerea acestor imprumuturi urmeaza a fi facute pana in luna iunie. In plus, Ministerul Economiei doreste accesarea unui credit de 100 de milioane de euro pentru perioada 2010-2011 pentru regenerarea socio-economica a zonelor afectate de inchiderea minelor.

Propunerile grupurilor de lucru pentru "Platforma comuna de masuri anticriza" sunt cuprinse intr-un document care contine 74 de masuri. Masurile au fost propuse de Ministerul Finantelor dupa discutii cu reprezentantii altor ministere, ai Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale de Prognoza, ai Asociatiei Romane a Bancilor, Eximbank, confederatiilor sindicale si patronale si cu membrii Consiliul Investitorilor Straini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri