Salariile mici din educatie si din sanatate ar putea fi marite

Salariile mici din invatamant ar putea creste in acest an cu 33%, in doua transe, in aprilie si octombrie, iar cheltuielile cu salariile cadrelor medicale pot fi majorate cu cel mult 7%, au declarat surse guvernamentale citate de NewsIn.

Astfel, cei mai multi ministri ar fi fost de acord cu majorarea salariilor profesorilor debutanti cu pana la 33%, urmand ca primele majorari salariale sa aiba loc in luna aprilie.

In ceea ce priveste, insa, fondurile alocate Ministerului Educatiei, reprezentantii executivului mizeaza pe un buget mai mic de 6% din produsul intern brut (PIB) in 2009.

"In conditiile in care anul trecut nu au reusit sa cheltuieasca decat 3,6-3,7% din PIB, nu ne permitem sa blocam acesti bani pentru educatie, in acest an de criza", au afirmat reprezentantii guvernului.
De altfel, cresterea salariilor cu 50% solicitata de profesorii universitari este exclusa, potrivit acelorasi surse.

"Profesorii universitari au salarii mai mari decat un general, iar din cele 4-5 norme pe care le au pe la diferite facultati, castiga uneori mai mult decat un profesor de la o universitate renumita din Franta si, in aceste conditii, ei cer noi majorari de salarii? Nici nu se pune problema sa acceptam majorarea salariilor profesorilor universitari cu 50%", au precizat sursele citate.

Nici majorarile salariale de pana la 20% solicitate de sindicatele din sistemul sanitar nu au fost acceptate de ministrii cabinetului Boc.

"Ministerul Sanatatii trebuie sa mai taie din cheltuielile salariale, astfel incat cresterea acestora sa nu depaseasca 7% in acest an", au adaugat sursele citate.

Potrivit acestora, negocierile legate de bugetul alocat sanatatii vor continua inclusiv in acest weekend.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri