Analistii straini se tem ca Romania nu mai tine sub control cresterea economica
Guvernul roman a ales pentru introducerea cotei unice de impozitare un moment care coincide cu schimbari importante ale politicilor economice, astfel incit implementarea acestei decizii se va dovedi mai dificila pentru Romania decit pentru alte state din fostul bloc comunist, informeaza Mediafax, citind un comentariu Reuters. Multi analisti sint ingrijorati ca, in cazul Romaniei, momentul ales pentru implementarea acestui regim fiscal ar putea fi nepotrivit. Temerile lor sint legate de posibilitatea ca micsorarea impozitelor sa mareasca ritmul de crestere economica, de peste 8% in 2004, pina la un nivel greu de tinut sub control. Totusi Fondul Monetar International (FMI) sustine ca, in cazul Romaniei, care a reusit abia in 2004 sa coboare inflatia sub plafonul de 10%, pentru prima data in aproape 15 ani, stabilitatea economiei este un obiectiv mai important pentru investitorii straini decit nivelul fiscalitatii. Executivul a estimat ca pierderile inregistrate de veniturile bugetare nu vor depasi 1% din PIB, nivel destul de conservator potrivit Reuters, avind in vedere ca in Slovacia introducerea cotei unice de 19% a atras, inca din primul an, fonduri mai mari la bugetul de stat. Economistii cred totusi ca Romania are sanse de a obtine un succes similar doar daca guvernul va lua si masuri de eliminare a unor legi ineficiente si a evaziunii fiscale.

Lefurile mari, taxate prin deduceri mici

Cota unica de impozitare aduce salariatilor deduceri personale diferentiate nu doar in functie de numarul de persoane aflate in intretinere, ci si de marimea lefii. Ministerul Finantelor a anuntat ieri ca pentru salariile mai mari de 10 milioane, dar mai mici de 30 de milioane, deducerea personala lunara, respectiv suma care nu este supusa impozitarii, este cuprinsa intre 6,5 milioane de lei si 100.000 de lei. Pentru angajatii ale caror salarii brute lunare sint mai mici de 10 milioane de lei, deducerile personale sint cuprinse intre 2,5 si 6,5 milioane lei, in functie de numarul persoanelor in intretinere. Pentru cei ale caror venituri brute nu depasesc 10 milioane de lei/luna, fiecare persoana aflata in intretinere sporeste valoarea deducerii personale cu cite un milion de lei. Cea mai mica deducere personala lunara, 100.000 de lei, se aplica salariilor cuprinse intre 29,2 milioane lei si 29,9 milioane lei, daca salariatul nu are nici o persoana in intretinere.

In multe state din fostul bloc comunist, cota unica, magnet pentru investitori

Romania a decis introducerea cotei unice de impozitare la zece ani dupa ce aceasta solutie a fost aplicata de o tara din fostul bloc comunist, Estonia. Exemplul Estoniei a fost urmat de Letonia, Lituania, dar si de Rusia. De atunci, cota unica a mai fost adoptata de state precum Serbia, Ucraina, Slovacia sau Georgia. Introducerea cotei unice atit pe veniturile salariatilor, cit si pe profiturile companiilor este considerata una dintre cele mai radicale variante de impozitare, potrivit BBC News. Mai ales ca guvernul doreste eliminarea dublei impozitari, ceea ce presupune ca, daca o companie a platit deja impozitul pe profit de 16a, investitorii nu ar trebui sa plateasca impozite pe dividendele acordate de aceasta.

Nu toata lumea a fost incintata de noua formula de impozitare adoptata de fostele state comuniste. Germania, de exemplu, s-a plins ca somajul a crescut dramatic dupa ce multe companii atrase de impozitul de zero la suta pe activitate practicat de Estonia si-au mutat afacerile in aceasta tara. La fel de nemultumita este si Finlanda, tara vecina cu Estonia si recunoscuta ca avind un nivel mare al taxelor. Atrasi de noile perspective, oamenii de afaceri finlandezi si-au reorientat investitiile in Estonia. Slovacia a fost si ea acuzata de concurenta neloiala si taxe de dumping deoarece, dupa introducerea cotei unice, aceasta tara a devenit mai atractiva pentru investitii. In ce priveste Romania, analistul economic Aurelian Dochia este de parere ca lucrurile trebuie privite cu realism, iar optimismul exagerat de pina acum trebuie temperat. Reducerea impozitului pe profit pentru companii va insemna, evident, mai multe fonduri care pot fi folosite pentru dezvoltare si pot duce la o crestere economica, dar sa nu ne asteptam la miracole. Cele mai importante efecte ale acestei cresteri se vor vedea probabil in 2006-2007, ne-a declarat Dochia. El spune ca un impozit mai mic poate determina companii straine sa vina sa investeasca in Romania, insa acest criteriu este un argument in plus, nu este singurul care determina o decizie a investitorului. Reducerea impozitului pe salarii ar trebui sa incurajeze munca si scoaterea la suprafata a unor avantaje salariale mascate pina acum.

Este posibil ca acest lucru sa nu se produca insa la nivelul estimat, atita timp cit contributiile la asigurari sociale au ramas la acelasi nivel, a explicat analistul. Va exista insa si un revers al medaliei, respectiv golul de resurse la bugetul de stat care se va face simtit in prima jumatate a anului. De asemenea, o buna parte din banii in plus cu care vor ramine salariatii, in urma micsorarii impozitului pe salariu, se vor duce pe consum.Cum productia nu creste peste noapte, acesti bani vor determina o crestere a importurilor, dar si a preturilor, astfel ca tinta de inflatie propusa de BNR ar putea fi atinsa mult mai greu, a adaugat Aurelian Dochia. (Mihaela Balea, Livia Cimpoeru)

Deduceri personale lunare, in functie de salariu si numar de persoane aflate in intretinere

salariu fara pers. 1 pers. 2 pers 3 pers.
8 mil. 2,5 mil. 3,5 mil. 4,5 mil. 5,5 mil.
10,7 mil. 2,5 mil. 3,5 mil. 4,5 mil. 5,5 mil.
12,5 mil. 2,2 mil. 3,1 mil. 4,0 mil. 4,9 mil.
14,8 mil. 1,9 mil. 2,7 mil. 3,5 mil. 4,2 mil.
18 mil. 1,5 mil. 2,2 mil. 2,8 mil. 3,4 mil.

Exemplu. Un salariat care are venit lunar brut de 8 milioane lei si nu are nici o persoana in intretinere va plati impozit 662.400 lei/luna. Deducerea personala de 2,5 milioane lei se scade din venitul brut. Tot din venitul brut se calculeaza si contributia la pensie (9,5%), sanatate (6,5%) si somaj (1%). Noile reglementari elimina cheltuielile profesionale care anul trecut au fost de 15%/ luna.

venit brut: 8.000.000
contributii (17%) - 1.360.000
deducere personala - 2.500.000
venit supus impozitarii: 8.000.000 - (1.360.000 + 2.500.000) = 4.140.000 lei
impozit 16% - 662.400 lei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri