Printre firmele care au anuntat concedierile se regasesc si firme mari ca European Food, care va disponibiliza in luna februarie 79 de angajati, pe perioada definitiva. Firma apartine fratilor Ioan si Viorel Micula si are ca obiect de activitate fabricarea de produse alimentare. O alta firma a celor doi oameni de afaceri, Original Prod, cu activitate in recuperarea materialelor reciclabile sortate, a concediat in aceasta luna 95 dintre cei 250 de angajati.

"In domeniul constructiilor si materialelor de constructii au fost anuntate, de asemenea, multe concedieri pe perioada temporara, dar firmele de constructii de obicei fac astfel de disponibilizari in fiecare an pe perioada iernii", a declat Daciana Nica, director adjunct al AJOFM Bihor. Astfel, Crisana Cons va disponibiliza temporar 20 de angajati, Flodor Trans Com - 16 angajati, Helios Astileu - 160 de angajati, Mirocom - 11 angajati. Toate aceste firme sunt din domeniul constructiilor si concedierile sunt pe perioada temporara.

Sunt insa si societati care concediaza definitiv angajati. "Sunt firme din domeniul incaltamintei si confectiilor care si-au incheiat definiv activitatea, concediind angajatii”, a precizat Daciana Nica. Pe lista firmelor din domeniul incaltamintei se regaseste Enigmatica - cu 66 de angajati concediati definitiv si Airelav Resort cu 33 de someri. Si firma Leonardo da afara 33 dintre cei 2.682 de angajati. Si firmele din domeniul electronicii si cablajelor au anuntat concedieri. Audio Bronx a concediat definitiv 30 dintre cei 54 de angajati, iar Neoco SRL si-a trimis in somaj toti cei 44 de angajati.

In ultimele doua luni Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor a primit notificari privind concedierea a 2.127 de persoane, din partea a 37 de firme, iar unele firme au depus intentii de concediere, astfel preconizandu-se ca numarul somerilor va trece, in aceste luni, de 4.000 de persoane.
In prezent, in judetul Bihor, rata somajului a urcat la 3,1%.