Scaderea impozitelor i-a transformat pe romani in buni-platnici

De cand a redus cota de impozitare, statul a reusit, in mod paradoxal, sa incaseze impozite mai mari de la persoanele fizice si de la firme. Surse din Ministerul Finantelor sustin ca gaura produsa de reducerea impozitelor a fost acoperita, in primele sase luni ale anului, de cresterea consumului, pentru care s-a platit TVA. De asemenea, sumele mai mari virate la vistieria statului pot fi explicate, in parte, si de cresterea economica: firmele au profituri mai mari, deci platesc impozite mai mari.

Incasari peste asteptari

Dupa primul semestru al lui 2005, statul a tras linie. Rezultatul: incasari la bugetul de stat cu 16,66a mai mari decat in perioada similara din 2004, arata datele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Mai mult de jumatate din veniturile statului provin din TVA (59%), deci din taxele pe care le platesc romanii ori de cate ori cumpara ceva dintr-un magazin. Alaturi de TVA, contributiile la fondurile de asigurari sociale lupta pentru suprematie in topul celor mai mari sume platite statului, dar nu in contul bugetului de stat, ci in cel al asigurarilor sociale.

Mai multi platitori de TVA

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) virata la stat in primele sase luni insumeaza aproape 100.000 miliarde lei vechi. Suma ce figureaza in dreptul platilor de TVA la buget a crescut cu 27,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Initial, se estima o majorare a incasarilor cu 1.420 de miliarde, dar planul a fost depasit. Chiar si dupa eliminarea efectelor inflatiei, tot rezulta incasari mai mari cu 25%.

O parte din aceasta crestere poate fi explicata de cresterea consumului populatiei, care a avansat intr-un ritm anual de peste 12%, dupa cum arata datele bancii centrale. Alaturi de cel al populatiei, si consumul firmelor a tinut pasul cu cresterea economica, de 6% pe an in primele sase luni. Insa, chiar daca s-ar elimina majorarea consumului populatiei si a celui al firmelor, TVA tot a crescut. Singura explicatie: o parte din economia Romaniei a iesit la suprafata.

Profituri mai mari de declarat

Reducerea impozitelor pe profit de la 25% la 16% se pare ca a stimulat firmele sa fie mai sincere cu profitul declarat la Fisc. Initial, Finantele au estimat o reducere a incasarilor din acest impozit de 2.600 miliarde de lei.

Insa datele din primele sase luni indica faptul ca taxele colectate de la firme au crescut cu 0,1% din PIB fata de perioada similara a anului trecut. Din ianuarie pana in iulie s-au incasat aproape 36.000 miliarde lei in contul impozitului pe profit.

Impozite pe salarii, mai subtiri

Singurul capitol de incasari la buget care a avut de suferit de pe urma introducerii cotei unice este impozitul pe venit. In statisticile finantelor figureaza in contul acestui impozit 32.500 miliarde de lei, cu 1.000 de miliarde mai putin decat anul trecut. Pierderea este infima fata de suma care figura in datele initiale, tinute la secret: 20.000 de miliarde de lei.

Pierderile la bugetul de stat au fost compensate de incasarile in plus din salariile din ce in ce mai mari ale romanilor (majorarea cu 17,6% a salariului mediu pe economie) si din salariile platite la locurile de munca nou create. Si contributiile la asigurarile sociale au crescut odata cu majorarea bazei de impozitare (salariul net), ca urmare a reducerii impozitului pe salariu si cu ritmul de creare a noilor locuri de munca. In total s-au adunat 120.800 miliarde lei, cu 20,7% mai mult decat anul trecut.

Accize ridicate - incasari mai mari

O alta sursa de venituri pentru stat este impozitarea consumului de bunuri nocive si a bunurilor de lux. In aceasta categorie intra carburantii, tutunul si alcoolul, dar si blanurile si bijuteriile, alaturi de masinile cu multi cai-putere. Nivelul accizelor a fost majorat substantial in aprilie, fiind vizat mai ales consumul de combustibil si tutun. Prin urmare, si veniturile statului s-au rotunjit.
In primele sase luni se adunasera la buget in contul accizelor peste 40.000 miliarde lei, cu 14,9% mai mult decat incasarile din perioada similara a lui 2004. Incasarile au fost mai mari si la capitolul taxe vamale. Insa meritul apartine, de aceasta data, cresterii importurilor cu 22,4a fata de primul semestru al anului trecut. Incasarile din taxe vamale au fost subtiate de prabusirea euro de la 43.000, in iunie 2004, la 36.000, in iunie a.c.
Dupa publicarea acestor cifre, orice discutie despre efectele cotei unice trebuie sa tina cont de aceste cifre seci: o crestere substantiala a numarului locurilor de munca (cu peste 180.000) si cel mai scazut nivel al somajului din 1992 incoace.
Ionut Popescu, fost ministru al finantelor
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri