Deficitul bugetar al Romaniei se va situa la finalul acestui an la circa 4% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele europene, estimeaza analistii Raiffeisen Bank, intr-un raport publicat, bazandu-se pe datele disponibile in acest moment.
"Credem ca ii va fi foarte greu noului guvern sa reduca deficitul bugetar a 2-2,5% din PIB in 2009, daca nu se iau masuri radicale. Pe baza informatiilor disponibile in acest moment, ne asteptam sa vedem deficitul public coborand la circa 4% din PIB in 2009", se spune in raport.

Pentru 2010, Raiffeisen estimeaza o reducere a deficitului public la 3% din PIB.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a anuntat noua prognoza macroeconomica, estimand o adancire severa a deficitului bugetar in Romania, la 7,5% din PIB in 2009 si la 7,9% din PIB anul viitor. Bruxelles-ul a precizat ca prognoza nu ia in calcul politicile pe care le are in vedere noul guvern, in conditiile in care bugetul pe 2009 nu a fost inca adoptat, anunta NewsIn.

Guvernul, care urmeaza sa adopte joi bugetul pe 2009, a anuntat o tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru acest an, insa cei mai multi analisti sunt sceptici ca acest obiectiv poate fi atins, in conditiile in care anul trecut s-a ajuns la un dezechilibru al balantei publice de 5,2% din PIB.

Economia Romaniei ar putea creste cu 2,5% in 2009, intr-o scadere pronuntata, fata de ritmul de anul trecut, cand produsul intern brut (PIB) al tarii a sporit cu 7,2%, potrivit estimarilor publicate de analistii Raiffeisen Bank Romania intr-un raport.

Analistii Raiffeisen anticipeaza o revigorare a economiei romanesti din 2010, cand anticipeaza o crestere reala a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de crestere economica a Romaniei in 2009 s-au deteriorat simtitor, incepand din ultimul trimestru al anului trecut, cand Romania a inceput sa resimta criza economica.

"Ne asteptam la o crestere a PIB cu numai 2,5% in acest an, iar riscurile arata o posibila inrautatire a situatiei, ceea ce inseamna ca nu excludem un nivel si mai scazut", atrag atentia analistii Raiffeisen Bank Romania.

Ei estimeaza o evolutie slaba a produsului intern brut in ultimul trimestru al anului trecut si in primele trei luni ale acestui an, dar anticipeaza o usoara revenire a activitatii economice in a doua parte a lui 2009.
"Incertitudinea este foarte ridicata, dar, cu toate acestea, ne asteptam ca economia sa inregistreze o evolutie pozitiva", sustin analistii Raiffeisen.

Scaderea activitatii economice din zona euro nu s-a reflectat in economia Romaniei in prima parte a anului 2008, cand exporturile au continuat sa creasca intr-un ritm alert, productia industriala a sporit rapid, iar cresterea economica se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% in primul semetru din 2008, in termeni anuali).

Situatia a inceput, insa, sa se schimbe din a doua parte a anului trecut, cand recesiunea din zona euro s-a accentuat, iar pietele financiare internationale au incetat sa mai functioneze normal.

Comisia Europeana estima in previziunea din ianuarie o crestere a economiei romanesti cu 7,8% in 2008, 1,8% in 2009 si o revenire la 2,5% in 2010, dar datele acesteia nu luau in calcul masurile noului guvern de la Bucuresti.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat, la randul sau, o crestere cu 7,9% a produsului intern brut al Romaniei in 2008, cu 2,5% in 2009 si cu 4,5% in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri