Presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR 1, ca Romania are nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro pentru a acoperi creditele angajate de fostul Guvern, dar banii trebuie luati de la Uniunea Europeana, in niciun caz de la FMI, cu care s-ar putea incheia un acord de supraveghere.
"Eu refuz categoric varianta prin care Romania s-ar duce acum la FMI sa spuna: avem nevoie de 10 miliarde. Si va pot spune ca Romania are nevoie pentru a-si finanta datoria curenta. Guvernul Tariceanu a angajat, pentru ca nu s-au facut veniturile in buget, credite pe termen scurt si foarte scurt, o luna, doua, trei; trebuie sa dai banii inapoi", a spus Basescu.

Seful statului spune ca nu vrea ca Romania sa apeleze la FMI intrucat ii este foarte greu sa accepte ideea ca "ne intoarcem inapoi, la mijlocul anilor '90, cand imprumutam bani de la FMI".

Dupa doar cateva ore, Traian Basescu a declarat, la Radio Romania Actualitati, ca a anuntat Comisia Europeana ca intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea FMI.

"In conditiile in care sunt un sustinator fara rezerve al majorarii salariilor profesorilor, al stabilirii unei pensii minime, nu voi reactiona negativ daca Guvernul ar ajunge la o intelegere cu sindicatele ca pentru sase luni, sa vedem ce se intampla, cum functioneaza economia, sa se inghete toate salariile si pensiile, sase luni. Vedem ce se intampla si ne dam seama daca putem aloca mai mult, pentru ca, daca nu miscam economia, de unde sa strangi bani la buget daca economia este inghetata si nimeni nu plateste taxe si impozite la stat pentru ca nu lucreaza companiile", a declarat seful statului, potrivit NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de radio, ca nu ar reactiona negativ daca Guvernul ar propune un moratoriu de sase luni pe majorari salariale si de pensii pentru a folosi banii de la buget in investitii.

Basescu a aratat ca, daca Guvernul va avea bani pentru plata datoriilor catre agentii economici si demararea de proiecte cu bani de la buget in infrastructura, reabilitare termica, pentru a crea locuri de munca, "putem vorbi si de marirea salariilor oriunde".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri