Fondurile SAPARD pentru Romania, blocate

Raportul privind situatia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) unde CE a constatat deficiente, este nesatisfacator, iar fondurile SAPARD raman blocate pana cand autoritatile romane vor trimite informatii suplimentare, a declarat pentru NewsIn comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

"Raportul pe care l-am primit nu a fost indeajuns de bun. Asa ca am solicitat autoritatilor romane sa ne trimita informatii suplimentare", a spus comisarul european, transmite NewsIn.

Referitor la intalnirea cu noul ministru al agriculturii Ilie Sarbu ce a avut loc saptamana trecuta la Bruxelles, Fischer Boel a precizat ca "i-am spus clar ca avem nevoie de mai multe informatii pentru a debloca platile. Nu exista un termen limita, dar am nevoie de un raspuns cat mai rapid din partea autoritatilor romane", a spus ea.

Sarbu declarase saptamana trecuta ca platile SAPARD ar putea fi reluate in trei-patru luni, dupa ce Comisia Europeana va aproba planul de actiuni pe care intentioneaza sa il prezinte in cel mult o luna.

Platile SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie 2008, din cauza unor deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor.

Fostul guvern Tariceanu a trimis in luna noiembrie rezultatele auditului independent si planul de masuri pentru redresarea deficientelor din sistemul de gestiune al fondurilor, dar CE a solicitat informatii suplimentare.

Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri