Managerii firmelor romanesti estimeaza reducerea productiei si a numarului de angajati in industrie si constructii in perioada ianuarie-martie 2009, dar si o activitate stabila in comert si servicii, desi preturile ar urma sa creasca, arata ancheta de conjunctura a Statisticii.

Aproape trei din zece (29%) manageri din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -17%), pe fondul unei diminuari semnificative a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa, "cea mai mare inregistrata de la inceputul anului", potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare, in timp ce pentru preturile produselor industriale acestia prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Managerii firmelor din constructii se asteapta ca in urmatoarele trei luni acest sector sa fie afectat de scaderi in ce priveste volumul productiei (sold conjunctural -33%), stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -26%), precum si personalul angajat atat pe total (sold conjunctural –28%), cat si pe grupe de marime a companiilor.

Actorii economici estimeaza, insa, o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +24%).

Stabilitate in comert, crestere in servicii

Pentru perioada ianuarie - martie 2009, managerii din comertul cu amanuntul au asteptari pesimiste privind evolutia acestui domeniu, ca urmare a contextului economic international, caracterizat de incertitudini referitoare la dezvoltarea economica viitoare.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de +7% in ianuarie 2009 fata de +5% inregistrat in luna decembrie 2008, iar volumul total al vanzarilor de marfuri isi mentine tendinta semnalata in luna anterioara (sold conjunctural +26%), potrivit INS.

Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%), precum si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +20%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +10%, usor mai scazuta decat aprecierea din decembrie 2008 (sold conjunctural +13%). Conform estimarilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +4%).

Managerii estimeaza, de asemenea, ca in urmatoarele trei luni, va avea loc si o stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +6%).

In plus, ei sunt de parere ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se precizeaza in comunicatul Statisticii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Date oficiale: România a reușit să aibă creștere economică și în T1
Setari Cookie-uri