Comisia Europeana (CE) a recomandat, miercuri, Romaniei sa-si consolideze politica fiscala, sa-si imbunatateasca "urgent" capacitatea administrativa, sa reduca birocratia si sa pregateasca mai eficient forta de munca, in contextul planului european de redresare economica.
"Comisia recomanda Romaniei sa evite o politica fiscala pro-ciclica, pentru a stopa adancirea deficitului de cont curent si presiunile inflationiste, dar si sa aiba in vedere corelarea majorarilor salariale cu cresterea productivitatii. De asemenea, Romania trebuie sa imbunatateasca planificarea si executia bugetara si sa aiba mai multa grija la cheltuielile publice", potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Comisiei, citat de NewsIn.

Reprezentantii de la Bruxelles arata ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 5,2% din produsul intern brut (PIB) in 2008 de la 2,5% in 2007 si ar putea ajunge la 7,5% din PIB in acest an, potrivit datelor din prognoza interimara publicata de CE in 19 ianuarie.

"Comisia solicita Romaniei sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special in ce priveste potentialul risc generat de majorarea pensiilor", se arata in acelasi document.

Bruxelles-ul recomanda autoritatilor imbunatatirea urgenta a capacitatii administrative, "pentru a putea analiza problemele existente si pentru a putea propune si implementa solutii".

A treia recomandare se refera la diminuarea birocratiei si imbunatatirea mediului de afaceri, in special prin reducerea sarcinii fiscale.

"Romania are, inca, unul dintre cele mai impovarate sisteme de impozitare din lume, companiile trebuind sa plateasca 113 taxe pe an. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca povara fiscalitatii cu 25% pana in 2012, insa ar fi necesare actiuni concrete pentru atingerea acestui scop", sustine Comisia in comunicat.

Bruxelles-ul recomanda, de asemenea, cresterea pregatirii fortei de munca si luarea de masuri pentru reducerea "muncii la negru".

"Masurile luate pana acum in acest domeniu au avut un efect limitat. E nevoie de un efort mai mare si de sanctiuni mai puternice, precum si de reintarirea legaturii slabe dintre contributiile sociale si beneficiile actuale", se mai arata in document.

Bruxelles-ul nu recomanda stimuli economici pentru Romania

Intr-un interviu transmis de Radio Romania Actualitati si citat de agentia Rador, seful departamentului responsabil de implementarea Strategiei Lisabona pentru Romania si Bulgaria, Gerard de Graaf a explicat ca, desi programul european pentru redresare economica prevede stimuli fiscali, Romania este una dintre cele sase tari pentru care asemenea masuri nu sunt recomandate.

"Sunt motive economice serioase. In acest moment, avand in vedere obligatiile legale ale acestui guvern si promisiunile care s-au facut in campania electorala, deficitul bugetar maxim pe care il estimam ajunge la 8% pana la sfarsitul acestui an".

El a adaugat ca autoritatile de la Bruxelles considera ca nu este cazul ca datoriile sa creasca si sa apara probleme financiare nici pe termen scurt, nici pe termen lung.

Gerard de Graaf a mai declarat ca experti ai CE au in aceste zile contacte cu Ministerul Finantelor Publice (MFP), in contextul pregatirilor pentru bugetul pe 2009. De asemenea, la cererea guvernului roman, saptamana viitoare, o delegatie a CE, din care va face parte si comisarul Leonard Orban, va veni la Bucuresti pentru intalniri la nivel inalt. Cu acest prilej, vor fi evidentiate prioritatile pe care Romania ar trebui sa le aiba in vedere in perioada urmatoare.

Comisia Europeana a adoptat miercuri un set de recomandari pentru implementarea Strategiei de la Lisabona, in contextul planului european pentru redresare economica, 23 dintre cele 27 de state membre primind maximum patru recomandari, in functie de situatia economica actuala si de prognozele economice pentru urmatorii doi ani. Pentru Danemarca, Finlanda, Suedia si Luxemburg, CE a considerat ca nu este nevoie de nicio recomandare.

Strategia de la Lisabona se refera la crestere economica si locuri de munca, iar recomandarile adoptate miercuri de Comisie urmeaza sa fie aprobate de Consiliul European de primavara.

In prognoza publicata pe 19 ianuarie, Comisia Europeana a estimat ca Romania va inregistra in acest an o incetinire severa a cresterii economice, pana la 1,75%, in contextul in care deficitul bugetar se va adanci pana la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut (PIB), iar somajul va ajunge la 7%. Datele Comiei Europene nu luau, insa, in calcul masurile anuntate de noul guvern, pentru ca acestea nu au fost inca adoptate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri