Premierul Emil Boc a spus ca proiectul de buget a fost adoptat in sedinta de astazi a Executivului , dar a precizat ca urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii cu sindicatele la inceputul saptamanii viitoare si ca, daca apar modificari, proiectul va fi rediscutat intr-o noua sedinta de Guvern.

Premierul Emil Boc a declarat ca salariile bugetarilor si pensiile vor creste cu 5% in 2009, cat reprezinta si rata inflatiei, iar majorarea va avea loc in doua transe: aprilie si octombrie.

Primul-ministru a mai spus ca in acest an nu vor fi acordate prime bugetarilor si nu vor fi platite orele suplimentare.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca in 2008 a fost inregistrat unul din cele mai mari deficite bugetare de dupa 1989, in conditiile in care au existat 6-7 ani de crestere economica continua, si ca Romania este in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv.

Gheorghe Pogea a spus ca deficitul bugetului general consolidat, potrivit ultimelor estimari, se va situa la 5,2% din PIB, dupa metodologia si standardele europene.

"Concluzie: depasirea plafonului de 3% din PIB peste deficitul bugetar admis conform Pactului de crestere si stabilitate pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", a spus Pogea, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca in perioada imediat urmatoare tarile care au inregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, in care "daca se demonstreaza ca deficitele execesive se datoreaza efectelor crizei economice categoric ca va fi o oarecare ingaduita". "Daca nu, atunci probabil ca fiecare tara va avea de suportat consecintele sau, daca va fi o oarecare permisivitate, va fi o atragere a atentiei foarte serioasa", a explicat Pogea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Aurul rămâne o investiţie atractivă, chiar și în criză
Setari Cookie-uri