Romania trebuie sa decida cat mai rapid suma de care are nevoie si sa se adreseze oficial Comisiei Europene, daca doreste un imprumut extern ce ar putea fi doar mixt, adica atat de la Banca Centrala Europeana, cat si de la Fondul Monetar International, au declarat surse europene.
Romania nu a notificat inca formal Comisia Europeana cu privire la un eventual ajutor extern, dar ar trebui sa decida rapid in acest sens, stabilind mai intai suma de care are nevoie, au declarat surse europene, citate de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Ajutorul extern nu a ar avea insa cum sa fie exclusiv european, ci ar urma sa fie coroborat si cu un imprumut de la Fondul Monetar International, au precizat sursele citate.

Modelul urmat ar putea fi cel al Letoniei, care a primit un ajutor extern de 7 miliarde de euro, din care jumatate a venit de la Banca Centrala Europeana, 2,5 miliarde de la Fondul Monetar, iar restul de la mai multe state membre.

Chiar daca BCE ar contribui cu mai multe fonduri decat FMI, monitorizarea si aplicarea de sanctiuni in cazul in care conditiile stricte de imprumut ar fi incalcate s-ar face prin intermediul FMI, deoarece institutiile europene nu dispun de instrumente si de o baza legala de tipul unui imprumut FMI, au adaugat sursele europene.

Vizita recenta a delegatiei de experti ai Comisiei Europene in Romania a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern, a precizat, la solicitarea NewsIn, Reprezentanta CE in Romania.

Ca urmare a unei stiri Reuters care anunta ca, in contextul vizitei unei delegatii de experti ai CE la Bucuresti, Romania ar fi demarat discutiile cu UE pentru un imprumut financiar de 6-7 miliarde de euro, Reprezentanta CE la Bucuresti a precizat ca scopul misiunii de experti nu era acesta.

"Aceasta vizita a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern", se arata in precizarile transmise NewsIn de Biroul de Presa al Reprezentantei CE.

"Nu exista nicio cerere de sprijin financiar la momentul de fata, din partea autoritatilor romane", se subliniaza in comunicat.

In stirea transmisa joi, Reuters anunta ca Romania a demarat discutiile cu Uniunea Europeana pentru un posibil imprumut care sa previna o criza financiara provocata de politica bugetara relaxata si de incetinirea semnificativa a cresterii economice.

O delegatie UE a ajuns in aceasta saptamana la Bucuresti, in paralel cu o misiune a Fondului Monetar International, fiind foarte posibile, potrivit Reuters, discutii despre un ajutor financiar de la Uniune, dupa ce presedintele Traian Basescu anuntase in aceasta saptamana ca Romania ar avea nevoie de un imprumut de 6-7 miliarde de euro. Potrivit unor diplomati citati de Reuters, Bruxelles-ul ar putea insista ca orice imprumut UE sa fie parte a unui plan comun cu FMI, din cauza unor preocupari legate de capacitatea Romaniei de a-si pune la punct politica bugetara si cea fiscala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri