"Este o mare realizare ca am reusit sa echilibram bugetul de pensii prin cresterea contributiilor de asigurari sociale platite de angajatori si angajati la bugetul asigurarilor cu 3,3 puncte procentuale. In aceste conditii, am reusit impreuna cu ministerul Finantelor sa reducem deficitul bugetului de pensii la doar 70 milioane lei, adica mai putin de 20 milioane euro", a precizat ministrul Muncii.

"Doar bugetul alocat pensiilor in acest an va fi de circa 7% din PIB", a mai spus Sarbu.

Reprezentantul guvernului a adaugat ca fondurile alocate in acest an pentru masurile de asistenta sociala sunt de 9,77 miliarde lei, adica 1,69% din PIB, iar acesti bani vor fi cuprinsi in bugetul alocat ministerului Muncii.

Citeste si:

Marian Sarbu a mai spus ca, in acest an, vor beneficia de majorarea venitului minim garantat la 350 lei aproape un milion de pensionari cu venituri mici, acestia urmand sa primeasca de la 1 aprilie pensia minima garantata de 300 de lei, iar de la 1 octombrie o pensie de 350 lei.

In ceea ce priveste majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca "in bugetul asigurarilor sociale nu se prevede un procent explicit, ci se vorbeste despre o valoare a punctului de pensie care trebuie sa fie de 712 lei intre lunile aprilie si octombrie si de 738 lei dupa data de 1 octombrie 2009".

Guvernul a decis joi majorarea punctului de pensie in doua transe - cu 3% in aprilie si cu 2% in octombrie, astfel incat valoarea punctului de pensie ar urma sa ajunga in acest an la 43,3% din salariul mediul brut pe economie.