Taierea sporurilor, operabila din martie - aprilie 2009

Taierea sporurilor salariale, care se va aplica din martie - aprilie 2009, nu va afecta categoriile prevazute in Codul Muncii, respectiv sporurile de vechime si de noapte, dar munca suplimentara va fi rasplatita prin ore libere, nu in bani, a spus premierul Emil Boc.

"Nu ne referim la sporurile consacrate in Codul Muncii, respectiv de vechime si pentru munca de noapte. De acestea nu ne vom atinge. Legea permite insa, in cazul sporurilor pentru munca suplimentara, fie plata pentru orele lucrate, fie acordarea de ora libere", a mai spus seful guvernului.

El a completat ca, in prezent, autoritatile fac evaluarile pentru reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, iar reducerile vor deveni efective din "martie - aprilie 2009".

"Daca in loc de 8 ore, un angajat munceste 10 ore, are doua ore pe care seful institutiei i le va acorda in termen de 30 zile. In acest an, vom folosi aceste compensatii cu ore libere, nu prin plata directa", a adaugat Boc.

In privinta sporurilor pentru personalul care lucreaza cu fonduri europene, premierul a precizat ca acestea se vor acorda in continuare, in limita a 75% din salariu, dar strict "personalului cu legatura directa in atragerea fondurilor europene si numai pe baza de performanta".

"Aceste sporuri mergeau de la 50% la 100%. Vechiul guvern a acordat 75%, indiferent daca angajatii reuseau sa atraga sau nu fondurile comunitare", a completat Boc.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri