Rezervele internationale ale Romaniei au stagnat la 28 mld. euro in ianuarie

Rezervele internationale ale Romaniei insumau 28,388 miliarde euro la finalul lunii ianurie, fata de 28,269 miliarde euro cat erau la finalul anului trecut, diminuarea usoara a rezervelor valutare fiind compensata de scumpirea aurului, potrivit datelor publicate de banca centrala.

La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 26,009 miliarde euro, fata de 26,220 miliarde euro la 31 decembrie 2008.

Rezervele valutare au scazut in ianuarie cu 211 milioane euro, pe fondul unor intrari mai mici decat iesirile, potrivit NewsIn.

Astfel, intrarile la rezerva valutara au insumat 3,089 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, se arata in comunicatul BNR.

Iesirile de 3,3 miliarde euro au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara", se mai arata in comunicat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a ajuns la 2,379 miliarde euro, in crestere cu 330 milioane euro fata de luna anterioara.

Platile scadente in luna februarie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 80 milioane euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea creditului
Setari Cookie-uri