Premierul a cerut luni seara sindicatelor sa accepte un moratoriu pe 6 luni privind cresterile salariale din sectorul bugetar, insa liderii sindicali au acceptat o amanare a cresterii acestora pana in luna mai, cu conditia acordarii unui "bonus" peste cresterea de 5% anuntata initial de Guvern.
"Premierul dorea sa ne impuna un moratoriu pe 6 luni in ce priveste cresterile salariale si a motivat aceasta masura prin faptul ca nu are date concludente legate de evolutia crizei. Noi i-am spus ca suntem de acord cu o amanare de 4 luni a cresterilor salariale daca accepta ca majorarile salariilor bugetarilor sa fie mai mari decat inflatia prognozata pentru acest an. A acceptat acest lucru si urmeaza sa renegociem cresterea salariilor dupa 15 aprilie", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Daca situatia economica nu se va imbunatati in urmatoarele luni, salariile ar urma sa creasca din luna mai cu 3% si cu 2% in luna octombrie, a spus liderul sindical, citat de NewsIn.

"La negocierile care vor avea loc intre 15 aprilie si 1 mai noi vom incerca sa obtinem o crestere medie a salariilor de 10%, insa procentul va fi stabilit in functie de evolutia economica de la acea data", a afirmat Petcu.

La randul sau, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, a precizat, pentru NewsIn, ca premierul a refuzat sa dea un raspuns clar in ceea ce priveste majorarea salariilor profesorilor, insa in cadrul discutiilor a aparut si varianta amanarii acestor cresteri pana la sfarsitul anului.

"Nici majorarea salariilor profesorilor cu 28% nu mai este sigura, iar eu cred ca o decizie in acest sens va fi luata tot in cadrul negocierilor care vor avea loc in luna aprilie. Raspunsul primului ministru legat de acest subiect a fost destul de ambiguu", a explicat Jurca.

Liderul BNS a mai spus ca pana la sfarsitul lunii aprilie va fi schitat proiectul legii de salarizare a personalului din sectorul bugetar, iar o decizie legata de anularea unor sporuri ale bugetarilor va fi luata in urmatoarele 10 zile.

"Vom decide impreuna cu guvernul ce sporuri ale bugetarilor vor fi pastrate, ce sporuri urmeaza a fi diminuate si ce sporuri vor fi anulate", a mai spus Ovidiu Jurca.

Salariile profesorilor urmau sa creasca in acest an in doua etape, iar cadrele didactice din sistemul preuniversitar cu venituri ridicate sa beneficieze de o majorare de 3%, in timp ce cadrele didactice cu salarii pornind de la 630 lei de cea mai mare crestere de 28%, potrivit unei ordonante de urgenta emise de guvernul Tariceanu in noiembrie 2008.

Profesorii urmau sa primeasca o treime din bani in luna martie, iar doua treimi din suma in luna septembrie 2009.

Premierul Emil Boc a anuntat luni-seara ca Guvernul va discuta cu sindicatele cresterea salariilor bugetare dupa 15 aprilie, majorarile depinzand de performantele economice pe primul trimestru, de prognoze, in vreme ce cresterea cu 5%, dupa inflatie, nu se mai aplica.

In ceea ce priveste eliminarea sporurilor din sistemul bugetar, Guvernul si partenerii sociali vor elabora un act normativ care va reglementa sporurile ce vor fi eliminate sau diminuate. Astfel, sporul de 75% acordat persoanelor care lucreaza cu fonduri europene va fi "de pana la 75%" si va fi acordat in functie de performante, sporul de 20% pentru participarea la comisiile de concurs va fi eliminat, iar aceasta activitate va deveni atributie de serviciu, a mai spus Boc.

Sporul pentru gestionarea imprumuturilor externe, sporul de 15 - 20% pentru cunoasterea unei limbi straine si indemnizatia de 20% pentru auditul in cadrul institutiilor publice vor fi eliminate, iar indemnizatia de conducere de maximum 55% va fi acordata in functie de performante. "Sporurile din Codul Muncii raman intacte", a precizat primul ministru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri