Locul trei in UE, dupa cresterea preturilor la producator

Cresterea anuala a preturilor productiei industriale, de 7,2% in decembrie 2008, a situat Romania pe locul al treilea in Uniunea Europeana (UE), avansul fiind de 2,8 ori mai mare decat ritmul anual mediu de crestere a preturilor din intregul bloc comunitar, a anuntat Eurostat.

Ciprul a raportat cele mai mari cresteri ale preturilor la producator, de 8,5%, in timp ce Ungaria s-a clasat pe pozitia a doua, cu un ritm de crestere a preturilor din industrie de 8,3%.

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, la nivelul blocului comunitar, singurele scaderi anuale inregistrate in decembrie 2008 comparativ cu aceeasi luna a anului anterior au fost in Danemarca (3,2%), Grecia (2,6%) si Cehia si Spania (ambele cu cate 0,2%).

Per ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, in decembrie 2008, cu 2,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce in zona euro au crescut cu 1,8%.

Preturile bunurilor intermediare au avansat cu 2,4% in UE, respectiv cu 1,3% in zona euro. Pretul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 2,5% in UE, respectiv cu 1,4% in zona euro. Bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 2,7% in statele membre ale UE si cu 2,5% in zona euro, iar cele de capital - cu 2,9%, respectiv cu 2,2%. Preturile la energie s-au majorat cu 2,7% in blocul european, respectiv cu 2,1% in zona euro, in acelasi interval.

Fata de luna anterioara, in Romania, preturile productiei industriale au scazut cu 2% in decembrie, potrivit Eurostat, o tendinta similara fiind inregistrata in UE, unde preturile la producator s-au diminuat cu 1,4%, si in zona euro, unde scaderea a fost de 1,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri