Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia romaneasca ar putea inregistra o recesiune in 2009.
FMI estimeaza, intr-un comunicat in care subliniaza concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an chiar la valori negative, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.

Si ING spunea recent ca Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor, fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) in acest an, iar tinta pentru deficitul bugetar pare nerealista.

"Economia Romaniei va scadea cu 3,5% in 2009, fiind cea mai pronuntata scadere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) dupa Ucraina, ceea ce ne face sa estimam ca sunt putine sanse ca Romania sa evite recesiunea in 2009", sustin economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat recent.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

"Desi este adevarat ca incertitudinile legate de prognoza sunt ridicate, credem ca balanta riscurilor inclina spre o deteriorare", se spune in comunicat, remis de biroul reprezentantului FMI in Romania si Bulgaria, Juan-Jose Fernandez Ansola.

Top 10 prognoze pentru evolutia economiei in 2009

FMI nu prezinta cifre legate de evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei in acest an, dar isi argumenteaza prognoza prin deteriorarea rapida a indicatorilor economici in ultimul trimestru din 2008.

"Exporturile au inceput sa se prabuseasca, disponibilitatea creditului s-a redus pentru firme si populatie, iar consumul si investitiile scad. Productia industriala se restrange, iar increderea companiilor si consumatorilor s-a deteriorat", se spune in comunicat.

FMI arata ca problemele de pe pietele externe au declansat dificultatile economice din Romania, insa subliniaza ca "dezechilibrele acumulate de mult timp in economia romaneasca agraveaza efectele".
Institutia arata ca deficitul de cont curent si cel bugetar au marit vulnerabilitatea economiei romanesti la socuri externe, iar reformele structurale insuficiente au lasat economia romaneasca mai putin productiva si mai putin flexibila pentru a raspunde la inversarea tendintei economice.

Politica fiscala din ultimii ani face imposibila o relaxare fiscala

FMI subliniaza ca politicile de cheltuieli publice din ultimii ani "au agravat dificultatile economice actuale".
Astfel, cheltuielile guvernamentale s-au dublat intre 2005 si 2008, iar factura cheltuielilor cu salariile din sectorul public aproape s-a triplat in ultimii trei ani, ca urmare a majorarilor salariale si a cresterii numarului de angajati.

"Acum, cand tara intra intr-o perioada de incetinire economica, o relaxare a politicii fiscale pentru a atenua scaderile nu mai este posibila", considera FMI, potrivit NewsIn.

La finalul misiunii la Bucuresti, din perioada 27 ianuarie-4 februarie, FMI are trei recomandari.

Prima este legata de politica fiscala, institutia subliniind ca sustine puternic decizia guvernului de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB in acest an.

"Totusi, bugetul pe 2009 se bazeaza pe estimari optimiste privind cresterea economica si incasarile la buget, ceea ce sugereaza ca vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivul (de deficit bugetar)", se spune in comunicat.

Guvernul ia in calcul cheltuieli totale de 35,5% din PIB si un deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2009, bazandu-se pe o crestere economica de 2,5%.

In al doilea rand, FMI sustine intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a se concentra pe atingerea tintei sale de inflatie. BNR si-a ratat anul trecut tintade inflatie, "partial ca urmare a unei politici fiscale neasteptat de expansioniste si a preturilor ridicate la materii prime si energie in prima parte a anului ".

"Privind inainte, BNR trebuie sa aiba ca prioritate aducerea inflatiei in culoarul tintit cat mai repede posibil", arata FMI.

Institutia spune ca BNR are o marja de manevra redusa pentru a relaxa politica monetara pana la aparitia unui pachet credibil de politici macroeconomice care sa stabilizeze economia si sa reduca deficitul bugetar.

"Chiar si atunci, banca centrala trebuie sa recurga la o relaxare graduala a politicii monetare, daca presiunile dinspre balanta de plati se atenueaza", avertizeaza FMI.

A treia recomandare a Fondului este legata tot de BNR, care trebuie sa monitorizeze atent managementul de risc al bancilor, capacitatea de a absorbi socuri adverse si adecvarea capitalului din sistemul bancar.

"BNR trebuie sa continue sa actioneze pentru a tempera dezechilibrele din sistemul bancar", considera FMI.

La finalul comunicatului, FMI reaminteste ca adoptarea unor politici credibile fiscale, monetare si legate de sectorul financiar "vor spori semnificativ sansele ca Romania sa traverseze cu bine actualele turbulente economice".

FMI subliniaza ca guvernul trebuie sa implementeze politici ferme, pentru a spori increderea si a readuce cresterea economica, si sa reinceapa reforme structurale pentru a mari productivitatea economiei romanesti.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri