Potrivit Finantelor, ponderea economiei "neobservate" in PIB a crescut cu aproape o treime in ultimii patru ani, majorandu-se de la 14,5% in anul 2004 la peste 21% din PIB in anul 2008.

Astfel, veniturile potentiale din economie care nu au fost incasate la buget au insumat 58,1 miliarde lei in primele noua luni din 2008, reprezentand 11,3% din PIB, potrivit NewsIn.

Cea mai mare pondere in economia subterana este reprezentata de neplata contributiilor pentru salarii si plata salariilor "la plic" - 29,556 miliarde lei (circa 5,8% din PIB), urmata evaziunea fiscala ca urmare a neplatii TVA - 23,815 miliarde lei (4,6% din PIB) si sectorul informal - 4,745 miliarde lei (0,9% din PIB).
Sectorul informal este reprezentat de croitori, mecanicii auto, frizeri, zugravi, instalatorii, profesorii care predau lectii particulare sau persoane care isi inchiriaza casa in timpul vacantelor.

"In ciuda cresterii economice din ultimii ani, ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut stagneaza in jurul valorii de 32%, in timp ce ponderea cheltuielilor publice a crescut semnificativ", se arata in analiza finantelor.

Citeste si:

"Gheorghe Pogea ne-a dat ca exemplu ponderea incasarilor din taxele din constructii in produsul intern brut, care a ramas constanta in ultimii cinci ani, desi acest sector al economiei a inregistrat o rata anuala a cresterii de 17-20%. Din spusele ministrului Finantelor reiese ca statul pierde in fiecare an prin neplata impozitelor si taxelor 6,8% din PIB, cea mai mare pondere avand-o munca la negru, urmata de evaziunea fiscala, iar restul de sectorul informal (sportivi, vanzatori de ziare si persoanele fizice autorizate)", a precizat presedintele Cartel ALFA Bogdan Hossu.

Liderul sindical spune ca ministrul Finantelor a promis sindicatelor ca va modifica Codul de Prodedura Fiscala pentru ca inginerii, contabilii, jurnalistii si sportivii sa nu mai poata fi platiti prin alte forme salariale, precum drepturile de autor si conventiile civile.

Hossu a precizare ca o noua discutie intre sindicate si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, legata de posibilile variante de combatere a muncii la negru va avea loc in cursul saptamanii viitoare.