Am identificat cinci canale de transmitere a efectelor indirecte ale crizei financiare globale in Romania, respectiv cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si al efectelor asupra avutiei si bilanturilor, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Dupa mai multi ani de cresteri salariale peste castigurile de productivitate, in prezent, "nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiunea pe curs", a spus guvernatorul BNR, adaugand ca nivelul de echilibru al cursului este cel stabilit de dinamica sa.

Seful bancii centrale a completat ca sistemul bancar din Romania nu este expus "activelor toxice" si poate constitui chiar o ancora pentru limitarea efectelor crizei financiare internationale.

"Am avut si mai mult timp sa analizam bilanturile bancilor. Acum, dupa o a treia runda de evaluare, putem spune ca bancile din Romania nu sunt expuse activelor toxice", a adaugat Isarescu.

BNR estimeaza ca va reintra, in 2009, in intervalul de inflatie tintit si fixeaza tinta de inflatie pe 2010 la 3,5%, plus sau minus un punct procentual, a declarat guvernatorul BNR.

"Din considerente de an electoral, nu am discutat aceasta cifra cu nici un guvern si asteptam adoptarea bugetului de catre parlament poentru a avea o baza de discutie", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Tinta pe 2010 este identica cu cea fixata pentru acest an si usor sub obiectivul pentru anul trecut, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Guvernatorul a mai spus ca strategia de tintire a inflatiei este una adecvata Romaniei , "pentru ca ofera suficienta flexibilitate in momentele de criza si de tensiune pe plan international".

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

Pachetul anticriza: 13 miliarde euro, pentru 23 de masuri


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mugur Isarescu ar mai putea obtine un mandat la BNR! Cine il sustine?