Dupa mai multi ani de cresteri salariale peste castigurile de productivitate, in prezent, "nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiunea pe curs", a spus guvernatorul BNR, adaugand ca nivelul de echilibru al cursului este cel stabilit de dinamica sa.

Seful bancii centrale a completat ca sistemul bancar din Romania nu este expus "activelor toxice" si poate constitui chiar o ancora pentru limitarea efectelor crizei financiare internationale.

"Am avut si mai mult timp sa analizam bilanturile bancilor. Acum, dupa o a treia runda de evaluare, putem spune ca bancile din Romania nu sunt expuse activelor toxice", a adaugat Isarescu.

BNR estimeaza ca va reintra, in 2009, in intervalul de inflatie tintit si fixeaza tinta de inflatie pe 2010 la 3,5%, plus sau minus un punct procentual, a declarat guvernatorul BNR.

"Din considerente de an electoral, nu am discutat aceasta cifra cu nici un guvern si asteptam adoptarea bugetului de catre parlament poentru a avea o baza de discutie", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Citeste si:

Tinta pe 2010 este identica cu cea fixata pentru acest an si usor sub obiectivul pentru anul trecut, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Guvernatorul a mai spus ca strategia de tintire a inflatiei este una adecvata Romaniei , "pentru ca ofera suficienta flexibilitate in momentele de criza si de tensiune pe plan international".

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

Pachetul anticriza: 13 miliarde euro, pentru 23 de masuri