Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru sfarsitul anului viitor, o rata anuala a inflatiei de 3,2%, nivel situat in interiorul intervalului tintei pentru 2010 se arata in Raportul trimestrial asupra inflatiei.
Mai devreme, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca banca centrala vrea sa propuna o tinta de inflatie pentru 2010 de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), urmand ca aceasta sa fie discutata dupa adoptarea bugetului de catre parlament, titreaza NewsIn.

"Scenariul de baza al proiectiei curente, sub rezerva gradului neobisnuit de incertitudine asociat evaluarilor cantitative, plaseaza rata anuala a inflatiei la sfarsitul anului 2009 la nivelul de 4,5 la suta, similar celui prognozat in Raportul asupra inflatiei din luna noiembrie 2008. Pentru sfarsitul anului 2010 se prevede reducerea ratei inflatiei la 3,2 la suta", se spune in raport.

Ca influente majore asupra inflatiei din 2009, BNR vede un efect negativ dinspre deprecierea leului, care scumpeste bunurile din import, dar si un impact pozitiv al scaderii cererii.

Pentru 2010, banca centrala anticipeaza "cresteri comparativ mai rapide ale preturilor combustibililor", dar si o temperare a cresterii preturilor de baza (core), ca urmare a "deficitului mai amplu de cerere proiectat pentru prima parte a anului, cat si epuizarii treptate a influentei nefavorabile a dinamicii preturilor importurilor".

Prognozele de inflatie ale BNR pentru decembrie 2009 - 4,5% - si sfarsitul lui 2010 - 3,2% - indica o atingere a tintelor fixate de inflatie, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

De la adoptarea strategiei de tintire a inflatiei, in august 2005, BNR si-a atins o singura data obiectivul, in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost in interiorul intervalului tintei, de 5% plus sau minus un punct prcentual (4-6%).

In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus un punct procentual (3-5%). La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a fost de 6,3%, peste tinta de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri