"Cel mai important lucru in acest moment il reprezinta restantele pe care statul le are catre sectorul privat. La 31 decembrie 2008, facturile emise si neplatite au fost de 3 miliarde lei", a atras atentia Pogea, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca in ultima parte a anului trecut a fost o politica expansionista de cheltuieli, care nu a fost sustinuta de venituri, iar veniturile realizate au reprezentat numai 32% din produsul intern brut (PIB) fata de 37,2% din PIB cat erau programate initial, ceea ce insemana o diferenta de 7 miliarde euro.

"De sase ani discutam de rate de crestere economica de peste 6%, in timp ce nivelul veniturilor publice ramane constant, iar nevoile de cheltuieli cresc", a mai spus Pogea.

Citeste si:

Ministrul de Finante a adaugat ca, in ultimii patru ani, cheltuielile cu personalul bugetar au depasit 8,2% din PIB, reprezentand 11 miliarde euro, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au reprezentat 6,4-6,5% din PIB.

Pe de alta parte, Pogea a atras atentia asupra cheltuielilor structurale obligatorii, ce reprezinta cheltuieli de natura sociala, cofinantari si alocari la bugetul UE ce "astazi au ajuns la 12,95% din PIB, mai exact 8,7 miliarde euro".

Pogea a estimat ca Romania a avut o crestere economica de 7,8%-7,9% in 2008.