Veniturile bugetului general consolidat au scazut in ianuarie cu 8,68% fata de cele din prima luna a anului trecut, la 13,8 miliarde lei (3,26 miliarde euro), pe fondul diminuarii sumelor colectate la majoritatea bugetelor componente, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Astfel, veniturile colectate in ianuarie reprezinta 2,39% din produsul intern brut (PIB) al acestui an, estimat la 579 miliarde lei, conform NewsIn.

Finantele programasera pentru ianuarie venituri la bugetul general consolidat de 14,75 miliarde lei, insa incasarile au fost de numai 13,82 miliarde lei, potrivit datelor publicate marti. In ianuarie 2008, veniturile bugetului consolidat fusesera de 15,13 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat au insumat in ianuarie 9,24 miliarde lei, fata de 10,05 miliarde lei in aceeasi luna din 2008. Totodata, incasarile la bugetul de stat au fost mai mici cu 3,46% decat cele programate de Ministerul Finantelor Publice.

La fondul unic al asigurarilor de sanatate, ministerul programase incasari de 1,12 miliarde lei in ianuarie 2009, suma colectata fiind usor mai mare, de 1,24 miliarde lei. Totusi, veniturile la fondul unic au fost mai mici decat cele din prima luna a anului trecut, cand se cifrau la 1,25 miliarde lei.

MFP programase pentru ianuarie venituri de 3,4 miliarde lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, insa au fost colectate doar 2,76 miliarde lei. In ianuarie 2008, aceste venituri au fost de 2,66 miliarde lei. In ce priveste asigurarile pentru somaj, suma programata era de 134 milioane lei, iar cea realizata a fost de 125,4 milioane lei.

In ianuarie 2008, fusesera colectate 255 milioane lei pentru asigurarile de somaj.

La bugetele locale, MFP a programat incasari de 513 milioane lei,
insa au fost incasate putin mai mult de 444 milioane lei. In prima luna din 2008 veniturile proprii ale bugetelor locale fusesera de 539 milioane lei.
MFP si-a propus pentru acest an un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB), dupa ce deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,8% din PIB, dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri