Comisia Europeana pregateste saptamana viitoare deschiderea procedurii de deficit excesiv impotriva a cel putin sase tari, printre care si Romania.

Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Letonia si Romania au depasit deja in 2008 deficitul maxim de 3%, iar CE proiecteaza inrautatirea situatiei in 2009, potrivit NewsIn.

Pentru Romania, potrivit site-ului Comisiei Europene, deficitul bugetar inregistrat in 2008 a fost de 5,2%. Irlanda a avut anul trecut un deficit de 6,5%, Letonia - 3,5%, Grecia si Spania - 3,4%, iar Franta - 3,2%.
Romaniei si Letoniei, nefiind in zona euro, nu le pot fi aplicate sanctiuni financiare, dar data-tinta de aderare la moneda unica poate fi amanata, iar in cazul in care recomandarile UE sunt ignorate in mod repetat, se poate ajunge la suspendarea fondurilor de coeziune.

Comisia Europeana va adopta la 18 februarie deciziile cu privire la deficitul excesiv, a declarat saptamana trecuta Amelia Torres, purtatoare de cuvant a CE, care a refuzat sa comenteze informatia potrivit careia Romania se numara sau nu printre tarile vizate de o asemenea procedura.

Ministerul Finantelor a recunoscut vineri ca CE poate declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru situatia bugetara din 2008, care ar insemna monitorizarea politicii bugetare si a masurilor de redresare si chiar suspendarea fondurilor de coeziune.

"Consiliul, printr-o decizie aprobata cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, in cazul unui stat care nu face parte din zona euro, poate hotari suspendarea partiala sau integrala a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul in cauza, incepand cu 1 ianuarie a anului urmator acestei decizii, daca statul membru nu a luat masuri efective, in conformitate cu Recomandarea Consiliului de reducere a deficitului excesiv", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor. Potrivit ministerului, "daca statul membru ia masurile corective necesare, Consiliul ridica suspendarea creditelor de angajamente si, in acelasi timp, decide reincluderea lor in buget".

Respectarea tintei de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, conform angajamentelor asumate de guvern, ar putea scoate Romania din procedura de deficit excesiv astfel incat sa nu ajunga in situatia de a fi penalizata, a comentat luni ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

"Depasirea plafonului de 3% din PIB pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", spunea, la sfarsitul lunii trecute, ministrul Gheorghe Pogea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
2010 - Primele masuri de austeritate! Am invatat lectia?