Aproape 4.000 de romani si bulgari ar putea lucra in Elvetia de la 1 iunie 2009, in urma aprobarii contingentelor privind permisele anuale si cele de scurta durata pentru perioada 2009-2016, a anuntat Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).
"Intr-o prima etapa de sapte ani de la intrarea in vigoare a acordului, respectiv pana la data de 1 iunie 2016, va exista, la fel ca si in cazul statelor membre ale acordurilor anterioare, un control al pietei muncii, respectiv restrictii ale dreptului de angajare in Elvetia. Aceasta inseamna ca un angajator elvetian poate angaja un lucrator din Romania sau Bulgaria numai daca pentru locul de munca respectiv nu a gasit un angajat cetatean elvetian sau din celelalte state membre ale UE. Contingentele se vor stabili anual", se arata in comunicatul MMFPS.

Potrivit Oficiului federal de migratie din Elvetia, pentru 2009 au fost aprobate 362 de permisele (tip B) care se prelungesc anual si 3.620 de permise de scurta durata (tip L) care se prelungesc in mod exceptional. Pentru 2010, numarul permiselor B a fost stabilit la 523, iar al celor de tip L - la 4.987. In 2011, vor fi 684 de permise B si 6.355 permise L, in 2012 - 885 permise B, respectiv 7.722 permise L, in 2013 - 1.046 permise B si 9.090 permise L, in 2014 - 1.126 permise B si 10.457 permise L, iar in 2015 - 1.207 permise B si 11.664 permise L.

Cea de-a doua etapa tranzitorie este intre 2016 si 2019, perioada in care va fi aplicata clauza de protectie speciala, care permite reducerea numarului de permise de rezidenta, respectiv reintroducerea contingentelor, in conditiile unei imigratii prea puternice. Aceste dispozitii tranzitorii sunt menite sa asigure o deschidere treptata si controlata a pietei de munca, conform NewsIn.

"Romanii vor avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, cel mai tarziu in 2019", mai arata comunicatul MMFPS, care precizeaza ca Romania nu a introdus perioade tranzitorii pentru cetatenii elvetieni.
Ambasadorul elvetian la Uniunea Europeana (UE), Jacques de Watteville, a declarat luni pentru NewsIn ca guvernul elvetian va tine cont de opinia alegatorilor care au votat "nu" la referendum si va creste cu 20% controalele la angajatori, in special in domenii precum constructiile sau serviciile hoteliere.

De altfel, ministrul elvetian al justitiei, Eveline Widmer-Schlumpf a recunoscut, duminica, - imediat dupa referendumul privind prelungirea acordurilor cu UE, in vigoare din 2002, referitoare la libera circulatie a persoanelor si au fost de acord ca ele sa fie extinse, pentru a include Romania si Bulgaria, - ca referendumul a fost controversat si ca "multi cetateni sunt ingrijorati de posibilele repercusiuni ale imigratiei" si de aceea a dat asigurari ca aceste indoieli "vor fi luate serios in considerare pe viitor" si "se va tine seama de ele la implementarea deciziei poporului".

"Libera circulatie a persoanelor trebuie sa fie aplicata cu grija", a adaugat ministrul elvetian al justitiei.
Introducerea graduala a liberei circulatii a persoanelor pentru cetatenii celor doua noi state, Romania si Bulgaria, va incepe de indata ce partile ratifica Protocolul II al Acordului in acest sens, care nu va avea loc inainte de 1 aprilie 2009, a precizat Eveline Widmer-Schlumpf.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri