Aproape 16% dintre romani se asteapta la o scadere a salariilor lor in acest an, in timp ce aproape 28% mizeaza pe mentinerea veniturilor salariale in 2009, arata un sondaj al INSOMAR.

Pe de alta parte, 14,5% dintre cei intrebati care va fi evolutia salariilor lor in acest an, se asteapta la o crestere, iar 9,7% au raspuns ca nu stiu. In privinta pensiilor, 3,7% dintre cei chestionati se asteapta la o scadere, 22,4% la o mentinere si 17,2% la o crestere a acestui tip de venit, iar 6% au raspuns ca nu isi pot da seama.

Privind veniturile din chirii, dobanzi si vanzari, 6,5% dintre cei intrebati anticipeaza o scadere, 6,4% o mentinere si 3,5% mizeaza pe cresterea lor, iar 9,7% nu stiu.

Doar 2,8% dintre cei chestionati se asteapta la o scadere a sumelor trimise din strainatate, 3,2% considera ca acestea se vor mentine la nivelul din 2008, iar 1,6% estimeaza ca veniturile trimise de rude din strainatate vor creste, in timp ce 3,8% nu stiu.

Procentele sunt calculate din totalul populatiei, iar diferenta pana la 100% reprezinta proportia celor care au declarat ca nu au astfel de venituri, se mai precizeaza in sondajul INSOMAR citat de NewsIn.

Pe de alta parte, 57,4% dintre cei intrebati se asteapta la o crestere a cheltuielilor de familie in 2009, in timp ce 20,5% mizeaza pe o mentinere a acestora. Doar 11,3% dintre cei chestionati se asteapta la o scadere a cheltuielilor in acest an.

Ca solutii la eventuale cresteri ale cheltuielilor sau scaderi ale veniturilor, 38,6% dintre romani spun ca vor face eforturi sa-si limiteze cheltuielile, 7,1% spun ca vor apela fie la munca mai multa, fie mai bine platita, 1,5% iau in calcul contractarea unui imprumut, in timp ce doar 1,4% se gandesc sa migreze.

Potrivit sondajului INSOMAR, pe romani ii ingrijoreaza cel mai tare cresterea preturilor la alimente (65,8% dintre cei chestionati), in timp ce 53,3% sunt cel mai preocupati de majorarea cheltuielilor de locuire. Scumpirea carburantilor este pee locul trei in preocuparile celor chestionati, cu 16%, iar costurile medicamentelor pe locul 4, cu 12,7%.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22 - 27 ianuarie 2009, pe un esantion de aproximativ 1.500 de persoane din mediul urban si rural.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Setari Cookie-uri