Romania risca sa i se inghete sau chiar sa i se anuleze fondurile europene pentru domeniile in care reformele post-aderare au fost insuficiente, precum siguranta alimentelor, agricultura sau justitia, mai ales tinand cont de precedentul creat de Bulgaria, avertizeaza Standard & Poor\'s.

"Desi autoritatile romane au inceput sa pregateasca strategiile care sa trateze aceste probleme, implementarea lor ramane o sursa de ingrijorare, din cauza climatului politic fragmentat. Progresul in aceste domenii, dar mai ales privind stoparea coruptiei, depinde in mod crucial de disponibilitatea noului guvern. In caz contrar, inghetarea fondurilor de catre Comisia Europeana si, ulterior, anularea acestora, sunt foarte probabile, mai ales ca Bulgaria a stabilit deja un precedent", arata un raport de evaluare a Romaniei publicat de agentia de rating, potrivit NewsIn.

In iulie 2008, Comisia Europeana a inghetat plata fondurilor de preaderare catre Sofia, in valoare de 486 milioane de euro.

"Dupa aderarea Romaniei la UE, Comisia Europeana a evaluat periodic progresul inregistrat in domeniul sigurantei alimentelor, administrarii fondurilor pentru agricultura, reformei in justitie si luptei impotriva coruptiei, cel mai recent in raportul din iulie 2008. Acesta reflecta progresul in aceste sectoare, dar il considera insuficient", mai noteaza analistii de la S&P.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Perspective bune de crestere economica: S&P confirma ratingul Romaniei