Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, estimeaza ca, in ianuarie fata de finalul anului trecut, inflatia a fost de 1,1%, rata anuala plasandu-se la 6,6%.

"Cred ca vom observa un usor salt al inflatiei, pe fondul deprecierii considerabile a leului si majorarii accizelor la tutun si combustibili", a declarat Chidesciu, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, apreciaza ca inflatia s-a mentinut, in ianuarie, la 6,3%, iar rata lunara a fost de 0,8%

"Principalii factori care au alimentat inflatia in ianuarie au fost deprecierea monedei nationale, scumpirea combustibililor si accizele", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel.

Pe de alta parte, el a explicat ca procesul dezinflationist se va relua, dupa un nivel al inflatiei anuale intre 6,3 si 6,6% in ianuarie.

Citeste si:

"Cred ca procesul dezinflationist va continua, in ciuda accelerarii din ianuarie, dar se va derula relativ lent. Estimarea noastra este de 5,4% la finalul lui 2009, dar nu este imposibil ca inflatia sa se tempereze pana la nivelul prognozat de banca centrala, de 4,5%", a mai spus Anghel.

Economistul-sef al BRD-Societe Generale, Florian Libocor estimeaza ca inflatia a ajuns, in ianuarie, la 6,5%, rata lunara fiind de 1%, dar considera, de asemenea, ca tendinta descrescatoare a indicelui preturilor se va mentine. Pentru finalul primului trimestru, Libocor estimeaza inflatia anuala la 5,7%.

Moneda nationala s-a depreciat cu 8,1%, de la un curs mediu de 3,9153 lei/euro in decembrie 2008 la unul de 4,2327 lei/euro pentru luna ianuarie 2009.

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate de Statistica, nivelul depasind cu 1,5 puncte procentuale marja superioara a intervalului din jurul tintei BNR, chiar daca a fost sub asteptarile analistilor.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, joi, 12 februarie, datele despre inflatia in prima luna a acestui an.