Inflatia s-a plasat in ianuarie intre 6,3 si 6,6%, estimeaza analistii, care considera ca stoparea procesului dezinflationist este temporara, fiind determinata de deprecierea monedei nationale si de majorarea accizelor pentru combustibili si tutun.
Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, estimeaza ca, in ianuarie fata de finalul anului trecut, inflatia a fost de 1,1%, rata anuala plasandu-se la 6,6%.

"Cred ca vom observa un usor salt al inflatiei, pe fondul deprecierii considerabile a leului si majorarii accizelor la tutun si combustibili", a declarat Chidesciu, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, apreciaza ca inflatia s-a mentinut, in ianuarie, la 6,3%, iar rata lunara a fost de 0,8%

"Principalii factori care au alimentat inflatia in ianuarie au fost deprecierea monedei nationale, scumpirea combustibililor si accizele", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel.

Pe de alta parte, el a explicat ca procesul dezinflationist se va relua, dupa un nivel al inflatiei anuale intre 6,3 si 6,6% in ianuarie.

"Cred ca procesul dezinflationist va continua, in ciuda accelerarii din ianuarie, dar se va derula relativ lent. Estimarea noastra este de 5,4% la finalul lui 2009, dar nu este imposibil ca inflatia sa se tempereze pana la nivelul prognozat de banca centrala, de 4,5%", a mai spus Anghel.

Economistul-sef al BRD-Societe Generale, Florian Libocor estimeaza ca inflatia a ajuns, in ianuarie, la 6,5%, rata lunara fiind de 1%, dar considera, de asemenea, ca tendinta descrescatoare a indicelui preturilor se va mentine. Pentru finalul primului trimestru, Libocor estimeaza inflatia anuala la 5,7%.

Moneda nationala s-a depreciat cu 8,1%, de la un curs mediu de 3,9153 lei/euro in decembrie 2008 la unul de 4,2327 lei/euro pentru luna ianuarie 2009.

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate de Statistica, nivelul depasind cu 1,5 puncte procentuale marja superioara a intervalului din jurul tintei BNR, chiar daca a fost sub asteptarile analistilor.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, joi, 12 februarie, datele despre inflatia in prima luna a acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri