Peste 2.200 de firme in refacere, si 836 de falimente
Pina la sfirsitul anului trecut, peste 3.300 de firme romanesti erau declarate oficial insolvabile, deci n-aveau bani sa-si plateasca obligatiile asumate si justitia hotarise falimentul sau reorganizarea, arata un studiu al companiei Coface Intercredit. Peste 2.280 de firme se aflau in proceduri de reorganizare judiciara, 836 erau falimentare si 234 intrasera in faliment pentru ca nu mai aveau nici un bun.

Datorita sumei mici de la care s-a putut injgheba capitalul unei firme, echivalenta cu 54 de euro, Romania se numara printre tarile cu o bogata activitate a firmelor mici si mijlocii, fiind depasita doar de Polonia din grupul tarilor din Europa centrala si de est. Romania avea 461.899 de firme active, in timp ce Ungaria avea 430.000, Slovenia 55.000, Bulgaria 377.000, iar Polonia 2,5 milioane de firme. Insa bulgarii solicita un capital minim de 2.500 de euro, polonezii 12.300 de euro, iar ungurii 12.000 de euro.
Romania are cel mai mare numar de firme aflate in proceduri de reorganizare judiciara fata de restul tarilor din zona, 2.283 fiind in aceasta situatie, arata studiul citat. Mai mult, numarul de reorganizari judiciare este mai mare decit cifra totala a reorganizarilor judiciare din Cehia, Ungaria, Polnia si Slovenia la un loc, observa analistii de la Coface.

In Polonia, de exemplu, n-au fost declarate decit 227 de reorganizari judiciare, in Cehia 22 si in Ungaria 24. Aceasta situatie ascunde realitatea romaneasca potrivit careia o firma cu datorii, care in mod normal intra in proceduri de faliment, poate foarte lesne sa se reorganizeze. Coface trage linie si mai constata ca, in realitate, foarte putine reusesc acest lucru. Pe de alta parte, legea permite introducerea procedurii de faliment de la datorii care depasesc echivalentul a 3.000 de euro, in timp ce in Ungaria pragul este de 800 de euro, iar in Bulgaria nu exista limita. Expertii Coface sustin ca, daca s-ar renunta la limitarea actuala, am putea asista la o crestere spectaculoasa a cererilor de faliment, care ar fi o reactie normala la intirzierile la plata. Practica judiciara favorizeaza tinerea in viata a firmelor cu datorii care, in mod normal, ar putea da faliment, potrivit Coface.

Studiul exemplifica situatia cu o firma care avea datorii catre alta companie in valoare de 98.000 de euro, n-a platit, i s-a cerut falimentul, dar justitia a constatat ca e solvabila: isi platea intretinerea cu 2,5 milioane de lei pe luna. Ulterior, dupa alte cheltuieli, justitia constata ca firma n-are nici bani, nici vreun bun de executat si stampileaza falimentul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri