Fondurile SAPARD ar putea fi accesate incepand din aprilie

MAPDR a prezentat, in cadrul unor intalniri tehnice cu delegati de la Bruxelles, un plan de actiune pentru rezolvarea problemelor din agricultura, iar aplicarea lui ar putea duce la deblocarea fondurilor SAPARD in mai putin de doua luni.

"Au fost intalniri tehnice cu delegati ai Comisiei Europene DG AGRI in care am cautat solutii pentru deblocarea fondurilor SAPARD", a explicat, pentru Wall-Street, secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Liviu Harbuz.

Potrivit lui Harbuz, accesarea fondurilor SAPARD ar putea incepe in luna aprilie.

"In cursul saptamanii trecute, au avut loc mai multe "intalniri tehnice la cel mai inalt nivel" cu oficiali de la Bruxelles, carora li s-a prezentat un "action plan" pentru rezolvarea problemelor din agricultura, a carui aplicare ar putea conduce la deblocarea fondurilor SAPARD in chiar mai putin de doua luni de zile, fata de patru luni cum ni se daduse termen oficial", a mai spus Liviu Harbuz.

Secretarul de stat din MADR a mentionat ca printre operatiunile prezentate in cadrul planului de actiuni sunt schimbarile privind necesarul de personal, precum si achitarea subventiilor pentru agricultura pana la jumatatea lunii martie.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, declara, in luna ianuarie, ca platile pentru SAPARD ar fi putut fi reluate in trei-patru luni, dupa ce Comisia Europeana va aproba planul de actiuni.

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie 2008.
Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a programului SAPARD.

Recomandarile Comisiei Europene au vizat in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri