Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a apreciat ca nevoia de finantare externa a Romaniei ar putea impinge Guvernul la un acord cu Fondul Monetar International, fapt care ar putea conduce la recesiune, din cauza politicilor rigide ale FMI de diminuare a cheltuielilor.
Fostul prim-ministru a estimat ca Romania va intra in nevoie acuta de finantare, din cauza ca proiectul de buget elaborat de Guvernul Boc a supraestimat nivelul incasarilor la bugetul de stat, informeaza NewsIn.

"Bugetul acesta nu poate sa raspunda tuturor asteptarilor Guvernului. S-a incercat sa se dea cate ceva la fiecare si, in final, va rezulta nimic la toata lumea. Se aplica o alifie subtire la un picior de lemn si ne ducem la o catastrofa economica, daca bugetul nu va fi reconstruit", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Din acest considerent, presedintele PNL a estimat ca asistenta financiara a Fondului Monetar International va deveni "aproape obligatorie", fapt care ar putea diminua capacitatea Romaniei de a-si implementa politicile economice dorite.

"Fondul Monetar International nu are retete-miracol. Va cere ajustarea cheltuielilor de consum si a cheltuielilor pe salarii, iar Guvernul actual nu este tentat sa faca acest lucru (...) FMI vine cu o abordare rigida, aproape contabila, iar acest lucru va duce Romania in recesiune. Nu este nevoie sa cautam exemple pe plan international, este suficient sa ne uitam la Romania de la mijlocul anilor 90", a spus fostul prim-ministru.

Din punctul de vedere al liderului liberal, Romania ar trebui sa caute asistenta financiara la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana sau chiar la mediul bancar privat, nu la FMI. Tariceanu a atras atentia ca exista si riscul suplimentar ca bancile straine care au investit in bancile romanesti sa nu mai reinnoiasca liniile de finantare, odata ce acestea au ajuns la termen, fapt care ar putea sa amplifice criza de lichiditati.

Tariceanu sustine ca Guvernul Boc va fi nevoit sa se imprumute pentru ca proiectia bugetara este construita pe un deficit bugetar prea mic, fapt ce lipseste economia romaneasca de stimulul ce ar putea sa scoata Romania din criza.

"Acest Guvern populist nu are curajul unor masuri radicale. Nu ar trebui umblat la cota unica de 16%, ar trebui diminuat TVA-ul la 16%, ar trebui diminuate cotele de asigurari sociale pentru ca economia sa primeasca stimulii necesari", a spus liderul PNL.

El s-a declarat nemultumit si de faptul ca bugetul nu prevede fonduri suficiente ca ajutor de stat pentru companiile private.

"Un singur miliard de lei este alocat pentru ajutoarele de stat. Numai Ford a cerut garantii de stat mai mari si sunt sigur ca sunt sute de companii care doresc ajutor de la stat", a precizat liberalul.

"Bugetul Guvernului Boc este un tratament de supravietuire care nu va reusi si intram in colaps (...) Bugetul nu va rezista decat cateva luni pentru ca veniturile sunt clar supraevaluate. Intreg viitorul Romaniei este amanetat", a adaugat Calin Popescu-Tariceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri