Increderea in economia romaneasca a investitorilor straini si a agentiilor de rating va creste odata cu adoptarea bugetului pe 2009, intrucat expertii straini vor vedea ca noul executiv a redus cheltuieli precum cele cu bunurile si serviciile, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
"Expertii straini se vor uita si la politica fiscala, si la politica salariala, care trebuie sa fie legata de productivitate", a spus Pogea, citat de NewsIn.

Ministrul a adaugat ca, in prezent, exista in intreaga Europa o perioada de incertitudine, care este, insa, mai redusa in cazul Romaniei.

"Imi doresc sa imbunatatesc ratingul Romaniei, pentru a ma imprumuta mai ieftin de la extern, insa acest lucru depinde de executia bugetara din acest an. Expertii straini sunt atenti la cum vor fi cheltuiti banii publici de catre noul guvern", a mai spus Pogea.

Proiectul de bugetal noului guvern, aflat in dezbatere in Parlament, prevede un deficit bugetar de 2% din PIB pentru acest an, fata de 5,2% din PIB in 2008.

Doua din cele trei mari agentii de rating - Fitch si Standard & Poor's - au coborat la finalul anului trecut calificativul Romaniei sub categoria investment grade, motivand decizia mai ales prin reactia neadecvata a politicii fiscale la adancirea deficitului extern.

Deficitul extern s-a restrans anul trecut la 12-12,5% din PIB, de la 14% din PIB in 2007, potrivit datelor preliminare, si a fost generat intr-o mai mare masura de sectorul public. Contributia sectorului privat la deficitul extern a coborat anul trecut la circa 7% din PIB, de la aproape 12% din PIB in 2007, guvernatorul BNR remarcand ca sectorul privat a inceput ajustarea mai devreme decat se anticipa.

Moody's a mentinut ratingul de tara al Romaniei la 'Baa3', ultima treapta din categoria investment grade.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri